Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако заместникът на Борисов не направи този ход, дори да е убеден, че няма вина и не е нарушил закона със замяната на апартамента, България ще влезе в политическа криза

До 72 часа в ход е май Сценарий №2, описан от “24 часа”

Невиждана имотна вихрушка тресе държавата - всеки ден нови имена! Политици или висши чиновници. Никой не се интересува от цени на жилища и документи.

Скандалът с апартаментите е на път да предизвика политическа криза, която вероятно ще е дълга и мъчителна.

В ход е Сценарий №2 от трите възможни за съдбата на Цветан Цветанов, които “24 часа” описа - излиза от парламента и остава да ръководи партията и да организира изборите.

Самият Цветанов, който е в САЩ, не оповестява публично своето решение. И така сигурно ще е до четвъртък, когато ще бъде в София. Хора, разговаряли с него, са категорични, че той е убеден, че не е нарушил закона със замяната на жилището си, нито е търгувал с влияние.

Премиерът очевидно смята, че репутационният удар върху партията е сериозен и най-близкият му човек в нея трябва да направи стъпка назад. Възможно е, ако Цветанов откаже да чуе Борисов, лидерът му да го отстрани от всички постове.

Скандалът с апартаментите, които са си купили висши функционери на ГЕРБ, предизвика политическа криза, която вероятно ще е дълга и мъчителна и няма да приключи само с предстоящите избори за Европейски парламент. Започнаха да се появяват всекидневно нови и нови съобщения за купени жилища на различни хора, като вече никой не гледа цената, на която са придобивани, а само на кого са. Все едно, ако си началник, не трябва някъде да нощуваш. Общественото мнение бе ловко насочено към стария архетип - апартамент в София, и това стана нарицателно за корупция. А ако имаш вила на Витоша или някъде по морето или в Гърция или Италия, си е в реда на нещата.

Голямата корупция в наши дни не се свежда до това да се уредиш с апартамент в номенклатурен квартал, а примерно да придобиеш някакъв бизнес чрез подставени лица или превод в офшорна сметка.

Но апартаментът е актив, който всеки лесно си представя и затова се използва за предизвикване на политическа криза с неопределим мащаб.

Кризата вече

започна вътре

в политическа

партия ГЕРБ

Започна да се говори за някакъв конфликт между Томислав Дончев и Цветан Цветанов.

Появи се фейсбук група “Цветанов е невинен”, за която има две коренно различни версии: едната че Цветанов използва влиянието си по места, за да се брани, и другата е, че враговете на Цветанов нарочно предприемат подобен ход, за да дразнят Бойко Борисов и да провокират общественото мнение.

Следващите действия на самия Цветанов продължават да са загадка, която може би ще бъде изяснена в четвъртък, когато ще е в София.

Както вече “24 часа” писа,

заместникът на

Борисов е твърде

важна фигура в

партията, за да

бъде жертван

с лека ръка, заради това, че си е купил по-голямо жилище.

Има разговори между двамата най-важни в ГЕРБ, които се заключават в следните няколко думи - премиерът смята, че репутационният удар върху партията е сериозен и Цветанов трябва да направи стъпка назад.

Самият Цветанов е повече от убеден, че не е нарушил закона, и се колебае кое е правилното решение. Решение, което няма да разтресе ГЕРБ.

В сайт, близък до БСП и президента Румен Радев, подозрително детайлно, а оказва се и точно се описва ситуацията на върха в ГЕРБ.

“Епицентър” дори пусна мълния, че парламентарният шеф на управляващата партия вече е подал оставка и е бил отстранен от Изпълнителната комисия на партията. Въпреки че не е имало такова заседание, Валерия Велева описва дори кой как е гласувал - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Томислав Дончев, Даниела Дариткова и т.н.

Заседание на

тази комисия ще

има, но в сряда

и там е твърде вероятно партийният лидер Бойко Борисов да обяви своето решение, ако заместникът му няма ясна позиция.

Досегашният шеф на депутатите от ГЕРБ вероятно ще подаде оставката от Народното събрание и няма да е депутат. Ще остане като втори човек в партията и ще ръководи изборите.

Ако този ход не бъде направен, Борисов може да се раздели съвсем с Цветан Цветанов.

“Борисов създаде партията, той може и да я закрие. Този, който го познава, е наясно, че лидерът на ГЕРБ няма да приеме от сутрин до вечер партията му да бъде атакувана заради имотните скандали”, обясни член на Изпълнителната комисия, който мълчаливо и с напрежение следи развитието на ситуацията.

Освен подозренията, че атаката срещу Цветанов идва от хората около президента Румен Радев, вчера се появиха спекулации, че е вътрешнопартийна интрига.

Нито Цветанов, нито Цачева са крили някога, че са купували жилища. Самият Цветанов реално физически живее на “Латинка” 8 от средата на миналата година. Атаката идва от т. нар. Антикорупционен фонд. В който освен служители на Иво Прокопиев участва и бившият зам.-министър на Румяна Бъчварова Филип Гунев, както и нейният зет Росен Босев, журналист от “Капитал”. Факт е, че първата публикация бе на Полина Паунова в сайта “Свободна Европа”, но допълващите публикации, които придават хипотеза за нещо нередно, идват от този фонд.

Този факт подклажда спекулациите за вътрешна интрига, в които неясно защо бе набъркан и Томислав Дончев, който няма славата на враг на Цветан Цветанов, което не може да се каже за Румяна Бъчварова.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов се поздравяват на конференция на ГЕРБ през януари. Тогава премиерът изрече предупреждението към партийния актив, че трябва да им светне червена лампичка, за да не им светне той синя.
Бойко Борисов и Цветан Цветанов се поздравяват на конференция на ГЕРБ през януари. Тогава премиерът изрече предупреждението към партийния актив, че трябва да им светне червена лампичка, за да не им светне той синя.

Мълвата нараства главоломно до степен как Дончев ще престане да е министър, ако Цветанов успее да докаже невинност. Същевременно се твърди, че

Дончев ще

замести

Цветанов

като шеф на

предизборния

щаб на ГЕРБ

Заради което той няма да може да бъде човекът в правителството, който организира изборите, и вероятно ще бъде заменен от министъра на транспорта Росен Желязков.

Така или иначе ГЕРБ понесоха тежък удар и ако резултатите на евроизборите са под очакваното, е възможно цялото правителство да подаде оставка. Тогава влизаме в истинска политическа криза с неясен изход.

БСП няма ресурс

да спечели

избори сама,

ГЕРБ е ударен,

патриотите

са минало,

Умните и красивите са раздирани от безкрайни препирни, така че ни очаква някаква нова тройна-четворна коалиция, която ще е зависима от неясни бизнес и други интереси. Така че другата теория, която се появи вчера, че това е хибридна атака с кремълски произход, става все по-вероятна. Неслучайно враговете на ГЕРБ непрекъснато подчертават, че това това идва от американски сайт. Тук трябва да вметнем, че по принцип поддържаните от американското правителство медии не се занимават с подривна дейност, а отговорността е на самите работещи в тях журналисти.

Но теорията за американската намеса се превръща в опорна точка толкова натрапчиво, че може би става дума за някаква димна завеса, която да прикрие истинския произход на атаката. Все пак Цветан Цветанов е последователен прозападняк и дори в момента е в САЩ.

Радев: Партиите да се чистят от корумпирани, не да чакат скандалите и после да гасят с оставки

Ненапразно предупредих преди 2 месеца, че това е залогът за всички, които искат да ги има на политическия хоризонт, заяви той от Египет

Моята позиция винаги е била принципна. Преди 2 месеца по време на моя годишен отчет много ясно заявих, че партиите, които искат да видят себе си на бъдещия политически хоризонт, трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, а не да чакат да гърмят скандали и да ги гасят с оставки.” Така президентът Румен Радев коментира от Египет скандала с апартаментите на ГЕРБ и подадените две оставки. Държавният глава обясни, че думите му се отнасят за всички партии.

“Египет има ключова роля в региона в борбата срещу тероризма, организираната престъпност, радикалния ислям и нелегалната миграция. Затова сътрудничеството с Египет е важно за нашата национална и европейска сигурност”, заяви още Радев пред журналисти в Кайро.

И обясни, че Египет е и най-големият български търговско-икономически партньор за региона на Близкия изток и цяла Африка. Стокообменът вече надхвърли 1 млрд. долара, но има още по-голям потенциал за развитие - така президентът обясни защо води със себе си внушителна бизнес делегация във важни области от взаимен интерес. Очаквал редица споразумения между представителите на бизнеса от двете държави и “наистина добри сделки”.

Радев допълни, че диалогът и взаимното доверие на високо политическо ниво са много важно условие този потенциал да се развива.

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Египет. Той е придружаван от съпругата си Десислава.
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Египет. Той е придружаван от съпругата си Десислава.

Замесиха и Пламен Георгиев в скандала. Той: Нямам апартаменти, купени на ниски цени

Вскандала за апартаментите, купени на цени, по-ниски от пазарните, бе замесено и името на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Според сайта “Фрогнюз”, близък до банкера Цветан Василев, през 2012 и 2017 г. той купил 2 апартамента, 3 паркоместа и гараж за общо 527 095 лв., което било много под пазарната цена. Неговите жилища нямат нищо общо с “Артекс”.

“Нямам апартамент нито до алея “Яворов”, нито в кв. “Изток”. Двете им жилища са в кв. “Гео Милев” и са купени на абсолютно пазарни цени”, каза за “24 часа” Пламен Георгиев. От декларацията му за 2013 г. се вижда, че той и съпругата му, която е стоматолог, са купили през 2012 г. апартамент за 207 318 лв. От тях 166 246 лв. са кредит.

“Този апартамент ни беше продаден преди акт 16 заедно с две паркоместа, които може да се използват само за един автомобил. Макар да са продадени заедно с апартамента, няма пазарна логика, в която цената на квадратурата им да се пресмята като цена за жилищна площ”, каза Георгиев.

През 2017 г. семейството купува жилище също в кв. “Гео Милев”. То е на последен етаж, с теч, в 10-годишна сграда. Жилището е 156 кв. м. и струва 293 374 лв. Георгиев платил 189 500 лв. с кредит, а останалите пари били от продажба на на наследствен апартамент. Средната цена в този квартал е 1187 евро на кв. м, каза шефът на комисията.

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ
ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов обаче е сред купувачите от “Артекс”, обяви сайтът “Биволъ”. На 28 септември 2018 г. той купил жилище от 150 кв. м и 2 гаража за 240 хил. лв., или 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е единият от апартаментите на Вежди Рашидов.

Клиент на “Артекс” е и бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, който е напазарувал жилище за 682 евро на кв. м. Членът на Висшия съдебен съвет Гергана Мутафова излиза в имотна сделка с "Артекс" за жилище в сградата на Цецка Цачева. През юни 2018 г. Мутафова е купила апартамент там за 1147 евро на кв. м - доста повече, отколкото е имотът на Цачева.

КРАСИМИР ПЪРВАНОВ
КРАСИМИР ПЪРВАНОВ

Асоциация на строителните предприемачи: Недопустимо е в политически битки да се въвлича производство, създаващо работни места

Националната асоциация на строителните предприемачи, в качеството си на браншова организация, е разтревожена от създаващото се негативно внушение към гилдията, основано на разследването на конкретни имотни сделки, извършени от политически лица.

Категорично се противопоставяме на опитите акцентът на обществения дебат да се измести от същността на проблема върху производителя, създал продукта на сделката.

НАСП подкрепя прозрачността, законността и етичността в този така значим за българската икономика бранш и винаги сме настоявали тези принципи да се спазват от всички заинтересовани страни – предприемачи, граждани и институции. За съблюдаването на тези принципи се грижат и съответните държавни органи.

Считаме за недопустимо в големи политически битки да бъде въвлечено едно от малкото останали производства, създаващо работни места, внасящо в бюджета приходи и създаващо национална стойност.