Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Тони Щилиянова
СНИМКА: Тони Щилиянова

"Много мислих какво да кажа днес в съда. Исках да ви разкажа какъв човек съм загубила, но той не може да се опише само с думи. Сега мисля само какъв ще бъде животът ни оттук нататък и какво ще кажа на детето ни, което не спира да пита защо тати си тръгна и стана звездичка. Трябва ли да го лъжа, че си е тръгнал или да му кажа, че е бил убит? Да бъда ли честна с него, за да знае в какъв свят живеем, чудя се как да го възпитам, за да оцелее в този свят". С тези думи Людмила Дукова съпруга на 33-годишният Евелин, убит от пиян шофьор, докато карал колело на изхода на Приморско, разплака залата в Бургаския окръжен съд. За мен е важно един ден да кажа на детето си, че някой все пак се е постарал да накаже справедливо убиеца на баща му. Младата жена не стаи гнева си към подсъдимия Владимир Колев и желанието той да получи заслужено наказание - поне 17 г. от максималното наказание от 20 г. затвор. 

"Ако загубиш брат си усещането е, че губиш себе си. Аз се чувствам напълно загубена", каза в съдебната зала сестрата на убития колоездач Даниела Атанасова. Тя припомни, че всеки ден пияни убиват хора, а после се разхождат свободни сред нас.

Близките на убития поискаха 20 години затвор за подсъдимия, а техният адвокат Петър Димитров заяви, че деянието е извършено с изключителна бруталност. Според прокуратурата, която поиска 15 г. лишаване от свобода, подсъдимият Колев е шофирал в пияно състояние, преминал е през кръстовището на изхода на Приморско с превишена скорост от 94 км/ч., навлязъл е в насрещната лента и е връхлетял върху колоездача. От удара 33-г. Евелин е хвърчал на 3-4 метра във въздуха, след което се е ударил на панорамното стъкло на автомобила и е паднал на асфалта. Вместо да спре да помогне, водачът продължил със същата скорост, след което опитал да укрие автомобила в почивна база в Приморско, в която работел. Според прокуратурата събраните по делото доказателства безспорно уличават 55-г. Колев в престъплението, за което е обвинен. Днес в съдебната зала бяха изгледани и записи от охранителни камери, заснели катастрофата. Прокуратурата заяви, че това е единственото ПТП, което е заснето с камери. Подсъдимият обаче не се признава за виновен и продължава да твърди, че не той е карал автомобила. Неговият адвокат Владимир Пенев акцентира на това, че част от свидетелските показания били противоречиви, обвинителната теза на прокуратурата била несъстоятелна. В последните си думи Колев заяви само, че иска да бъде подложен на детектор на лъжата, за да убеди останалите, че не е извършил престъплението. 

"От 40 г. съм шофьор, ако съм бил постоянно пиян, както ме изкараха тук, досега все щяха да ме спрат за такова нарушение. Пред базата, в която работих има полицейско КПП, как да изляза пиян, пита Колев. Освен това, той заяви, че ако е искал да скрие нещо, то щял да изтрие записа от охранителните камери от почивната база, които също са приложени по делото, тъй като той ги бил монтирал. От тези записи се вижда кога колата на Колев опел вектра е напуснала базата и кога се е върнала на фаталния 3 декември 2017 г. Колев признава, че по обед на трети е пил алкохол, тъй като имал лични проблеми, но нямал спомен да шофира. По време на заседанието стана ясно, че ДНК на подсъдимия е открито по волана на автомобила, премазал колоезадача, както и по угарки от цигари, открити в колата, но не и по скоростния лост и шофьорската врата. Съдът ще се произнесе с решение в 16 часа днес. 

Очаквайте подробности.