Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-впечатляващо от луксозните жилища, описвани в различни медии покрай сагата с апартаментите, е това на бившия шеф на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в сграда “Виделина” на ул. “Тинтява”. Закупил го е на 15 юни 2018 г. Според “Биволъ” в същия ден е вписана ипотека за кредит от 28 милиона, отпуснат от Уникредит Булбанк на фирмата “Крон 21”, която по-късно се влива в “Артекс Инженеринг”.

Жилището на банкера е 203,7 кв. м и към него има подпокривна тераса 40,82 кв. м, озеленена тераса 38,94 кв. м, както и два гаража. Общата площ на имота е 326 кв. м, платената цена е 420 000 лв., или около 660 евро на кв. м. “Банката не предоставя публично информация за настоящи, минали или потенциални клиенти”, е лаконичният коментар от “УниКредит”.

И зам.-председателят на БСП Кирил Добрев е собственик на евтини апартаменти, твърди Breaking.bg, и се е сдобил с тях, когато е депутат и заплатата му е малко над 2000 лева. Според декларацията на Добрев, подадена пред КПКОНПИ през 2018 г., е закупил три апартамента в София и Варна. покупките са станали през 2008 и 2014 г., според декларацията. Две от жилищата са от 140 квадрата, купени за цена от по 200 000 лв. всеки.

Отделно Добрев декларира отново дялове във фирма “Пирин Ват” - дружеството, собственик на ВЕЦ “Топлика”. Той бе един от съсобствениците с Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството бе Еленко Божков, който отскоро е част от Стратегическия съвет на президента.

В социалните мрежи се появи снимка на депутата от БСП Жельо Бойчев на фирмен купон на “Артекс”. “Не помня като какъв съм бил там, беше преди доста години”, заявява той пред Breaking. Няма апартамент в сграда на фирмата. Иначе през 2006 г. със съпругата си Зорница също се сдобиват с жилище със солидната площ от 175 кв. м, за което декларират, че са платили 57 100 лева, или 326 лв./кв. м.

ТВ “Европа” тези дни поде “квартирния въпрос” на Корнелия Нинова. Тя купила апартамент от близо 90 квадрата в кв. “Овча купел” на цена от 241 лв./кв. м. С мъжа ѝ Митко платили 21 514 лв., според имотната декларация на лидера на БСП. Покупката е извършена, докато тя е изпълнителен директор на “Техноимпекс” АД. “Този апартамент е закупен преди 19 или 18 години, когато нито съм участвала в политиката, даже не съм имала идея да участвам в нея, камо ли да бъда председател на БСП”, коментира соцлидерката.

Най-много публикации се появиха около Елена Йончева, защото тя е и един от най-имотните български политици. Има 3 апартамента, вила, гараж и магазин в София плюс декари гори, изброи ги ексдепутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. Анализаторът и експерт по архивите признава, че Йончева е декларира това пред Сметната палата, но се интересува с какви пари ги е придобила.

Първото жилище купила за 10 хил. лв. през 1986 г., а другите две, заедно с гараж и магазин, са обезщетение - на мястото на дядовата ѝ къща е построен блок, обясни тя за “24 часа”.

В момента Йончева живее в къща под наем с партньора си в “Драгалевци”, тъй като нейният апартамент не бил пригоден за дете и куче. Преди 10 г. купила къща в “Бояна” с ипотечен кредит плюс потребителски от ДСК, но после се затрудила да го изплаща и продала къщата, връщайки кредита. Остатъка от парите инвестирала в гори в Панчарево и Горубляне.