Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Справи се с атентата срещу джамии, забрани полуавтоматичните оръжия

Новозеландската премиерка е световна звезда заради начина, по който реагира след терора в 2 джамии в Крайстчърч. Това обяви Саид Мохамад ал Етер, шеф на Службата по публична дипломация на Обединените арабски емирства, цитиран от Ройтерс. Той приветства решението на Джасинда Ардърн да сложи хиджаб, за да поднесе съболезнования на опечалените роднини, решимостта ѝ да не позволи нападателят да стане известен, нежеланието ѝ да произнесе името му.

С изключителната си сила Ардърн се превърна в глобален символ на изцелението след атаките. С човешкото си отношение тя показва на малки и големи как да се справим с омразата, обобщава “Скай нюз”.

В четвъртък Джасинда Ардърн забрани полуавтоматичните оръжия заради атентата на екстремиста Брентън Тарант, който изби близо 50 души и рани десетки. “Накратко, всички полуавтоматични оръжия, използвани при терористичната атака в петък, ще бъдат забранени в тази страна”, изтъкна премиерката. Забраняват се и аксесоари, които могат да превърнат полуавтоматичните оръжия в огнестрелни, използвани само от армията, както и пълнители с голям капацитет. Спират се от продажба и части, които позволяват на оръжията да създадат полуавтоматичен режим на стрелба.

Джасинда Ардърн е най-младата жена лидер в света - оглави Нова Зеландия още на 37-годишна възраст. Но преди да стане премиерка, тя е имала различен живот и се изживявала като диджей. С лъчезарната си усмивка стилната лидерка направила уникално 45-минутно шоу на музикален фестивал в Окланд през 2014 г. Истинска фенка на музиката, тя

редовно слуша

“Спайс Гърлс”,

“Бийтълс”,

Иги Поп и Снуп Дог.

Ардърн е родена в семейство на мормони, но когато навършва 20 години, оставя религиозното течение заради неговото противопоставяне на еднополовите бракове. От малка я влече политиката и дори пропагандира в училището си момичетата да имат право да носят панталони.

На 17-годишна възраст се включва в Лейбъристката партия. Започва активна дейност, като чука по вратите и раздава листовки на съседите си. Политическия си старт съвместява с работата си в магазин за риба. Бързо се издига и през 2008 г. става най-младият депутат в Нова Зеландия. В идеологическо отношение Ардърн описва себе си като социалдемократ и феминистка.

Работи във Великобритания и като политически съветник на премиера Тони Блеър.

Откакто обявява, че ще се пробва за премиер през 2017 г., редовно е сравнявана с канадския лидер Джъстин Трюдо и френския президент Еманюел Макрон, защото и тримата са млади, прогресивни и амбициозни. По време на кампанията ѝ около нея се вдига толкова много шум, че го наричат “Джасиндамания”.

След като става премиер, Ардърн обявява, че има мисия да прекрати детската бедност. Превръща се и във

втората жена

лидер в

историята, която

излиза в

майчинство

по време на мандата си, след министър-председателката на Пакистан Беназир Бхуто през 1990 г. Ражда през 2018 г. и нарича дъщеря си Нив Те Арох, което означава “любов” на местния маорски език. Партньорът ѝ Кларк Гейфорд е телевизионен водещ, лице на предаване за риболов и готвене.Той напуска работа, за да гледа детето, след като изтича 6-месечното майчинство на Джасинда.

Майката премиер се превърна в хит, след като представи дъщеря си във видео във фейсбук, в което едновременно обяви и голям пакет реформи, насочен към новозеландските семейства. Тя увеличи платения родителски отпуск от 18 на 22 седмици, като той ще достигне до 26 седмици от юли 2020 г. Родителите на бебета, родени след 1 юли 2018 г., ще получават 60 долара седмично през първата година на детето, а някои семейства ще могат да получават тази сума, докато детето достигне 3-годишна възраст. Пакетът, чийто общ размер е 5 млрд. долара, дава допълнителни 700 долара на семействата за разходи за отопление през зимата.

“Вие поставяте нови критерии за поведението на премиер!”, написаха тогава в коментари под видеото нейни привърженици.

На първото си заседание на ООН в Ню Йорк Джасинда Ардърн не се поколеба и заведе тримесечната си щерка в световната организация. Премиерката остави бебока с биберон в устата в ръцете на партньора си Кларк Гейфорд, а после го взе в ръцете си и го целуна.

В интервю за телевизия Ен Би Си Ардърн през смях казва, че ѝ се е сторило толкова трудно да се ръководи една страна, колкото и да се наглежда бебе на три месеца в продължение на 17-часов полет, колкото се лети от Нова Зеландия до Ню Йорк.

Премиерката и съпругът й Кларк Гейфорд показват бебето си.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Премиерката и съпругът й Кларк Гейфорд показват бебето си. СНИМКИ: РОЙТЕРС