Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Сова-Харис” прогнозира по-ниска избирателна активност на евровота

Два месеца преди евроизборите привържениците на ГЕРБ са с 3% повече отколкото през януари - 23%, а на БСП - с 1% повече - 19,4%. Това показва проучване на агенция “Сова-Харис” между 6 и 11 март 2019 г. сред 1000 пълнолетни българи.

Прираста социолозите обясняват с високото ниво на мобилизация и в двата лагера. По-сериозният резултат на ГЕРБ е заради по-голямата му периферия. Всеки втори не харесва, че червените депутати са извън парламента и не работят и затова вероятно се е увеличава разликата между двете големи сили.

Според “Сова-Харис” избирателната активност ще е по-малка от заявената в изследването. На въпрос доколко е сигурно, че ще гласуват в евровота, 49,7% отговарят с твърдо “да”. Но и при по-ниска активност съотношението между двата големи опонента се запазва според социолозите - за ГЕРБ са 16% от твърдо решилите да гласуват избиратели, а за БСП - 14%. И промяната в сравнение с януари е значителна - тогава БСП имаше 1% преднина и подкрепа от 13% срещу 12% за ГЕРБ, припомнят от “Сова-Харис”.

Политизацията повишава подкрепата и за останалите политически сили - при ДПС тя е 7,3% от избирателите. Партиите от “Обединени патриоти” поотделно биха получили: “Атака” и ВМРО по 1,9%, а НФСБ - 0,8%. По-високия резултат първите две дължат на това, че започнаха кампания, центрирана върху фигурата на досегашния си евродепутат Ангел Джамбазки, коментират от агенцията. С новата си коалиция партия “Воля” получава 2% подкрепа. Почти толкова подкрепят и “Демократична България”. СДС с 1,2% привърженици и АБВ с 0,8% представляват интерес за евентуално коалиционно партньорство. Ако преди изборите не се конструират нови коалиции, възможно е в ЕП да влязат само кандидатите на ГЕРБ, БСП и ДПС, предупреждават от “Сова-Харис”. Към момента ГЕРБ получават 7 мандата, БСП - 6, и ДПС - 3. Последният мандат се очертава в закръглянията на резултата между тях или ако някоя от останалите партии прескочи бариерата. Идеята за коалиция формат тип ЕНП също може да даде допълнителен бонус за управляващите.