Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: АВТОРКАТА
СНИМКА: АВТОРКАТА

Бюрото на Европейската народна партия (ЕНП) гласува вчера замразяване на членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС. Това се случи на драматично заседание, на което управляващата ЕС партия опита да наложи компромис. А той се изразяваше в необходимостта Орбан да се извини за демонстрациите, на които осмиваше шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които бил подвластен на милиардера Джордж Сорос. Условие номер две минаваше през отказа на Орбан да затвори Централноевропейския университет, финансиран от последния - нещо, което унгарският премиер даде да се разбере, че също няма да приеме.

Това е втори удар за Орбан, след като през септември Европейският парламент гласува замразяване на гласа му в Съвета наЕС, но след това държавните ръководители не потвърдиха санкцията. Тогава Орбан заяви пред световните медии, включително пред "24 часа", че от ЕНП може да го извади само човекът, който го е поканил в нея - покойният ексканцлер на Германия Хелмут Кол.

Сега обаче Орбан даде да се разбере, че няма да търпи подобно унизително отношение. За замразяването настояла лично наследничката на Меркел на върха на ХДС - Анегрет Крамп-Каренбауер. А Юнкер бил дори по-стриг - препоръчал изключване на ФИДЕС.

В крайна сметка бе прието замразяване на членството на партията. А Орбан даде да се разбере, че няма да го приеме и тръгва вдясно в общ фронт с партиите на Качински и Салвини. "Оста вече е Варваша - Будапеща - Рим", коментираха привърженици на унгарския премиер.