Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Станишев и Корнелия Нинова преди година, когато все още си говореха и бяха в добри отношения.
Сергей Станишев и Корнелия Нинова преди година, когато все още си говореха и бяха в добри отношения.

В болшевизация на БСП обвини лидерката предшественикът ѝ Миков

Сергей Станишев и Корнелия Нинова не са си говорили от няколко месеца. Отношенията ни са като лидер на ПЕС и лидер на БСП, каза Станишев пред bTV в понеделник.

Не се чувствам паднал от мотора, заяви Станишев по повод заседанието на Националния съвет на БСП в неделя, което избра Елена Йончева за водач на червената евролиста вместо него. Репликата бе по повод негова снимка от лятото на 2002 г., когато с Йончева живееха заедно. Тогава Станишев като партиен лидер тръгна на мотор за традиционния събор на Бузлуджа и облече яке с изписана на гърба му рокерска шега: “Ако четете това, значи Елена е паднала от мотора”.

Като пропусната възможност БСП да спечели изборите - така той определи отхвърлянето на предложението му пред пленума първото и второто място в листата да се гласуват заедно, за да няма напрежение в лагерите. То бе подкрепено от Йончева, но лидерката не го подложи на гласуване въобще.

Дали Станишев ще бъде в листата и на кое място, ще реши Националният съвет в първата половина на април. Това заяви по-късно в понеделник лидерката. Така тя отвърна на коментар, че от изказването ѝ пред пленума проличало, че не иска президента на ПЕС в евролистата. Не е задължително той да е в нея, каза Нинова в неделя и даде пример с шефа на ЕНП Жозеф Дол.

“По тази логика няма нужда лидерът на БСП да е депутат”, отвърна й Станишев. Той разказа, че много от членовете на Националния съвет го призовали да продължи състезанието не заради себе си, а заради политически принципи, заради европейското начало в БСП, което оставало на заден план.

МИХАИЛ МИКОВ
МИХАИЛ МИКОВ

Истината е, че Нинова иска да отстрани въобще Станишев от листата, заяви и предшественикът ѝ на лидерския пост Михаил Миков пред Нова тв. Това е поредното отлюспване - процесът на болшевизация в партията, който е очевиден, допълни той.

Много членове на НС на БСП изразиха основателни съмнения в начина, по който се проведе гласуването, каза още Миков. И напомни, че поне 20 души в пленума са част от апарата на “Позитано” и са в трудовоправни отношения с Нинова. “Не оспорвам гласуването. Въпросът е, че последните два месеца имаше явна тенденция на натиск за отстраняване на Станишев”, каза още Миков.

“Тежки съмнения за манипулация на избора” на Йончева изрази и ексдепутатът и член на Националния съвет Атанас Мерджанов. Той разказа, че в началото на заседанието се регистрирали 144 души, в гласуването за водача са участвали 172, а в следващия вот веднага след това - 101 души.

Ако някой има жалби и съмнения, партията има контролни органи - да отнесе въпросите си тук, а не по медиите, отвърна Нинова. Ако си търсиш оправдание за една загуба, можеш да намериш много обяснения, допълни тя.