Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаят, използвал лютив спрей на протеста в събота, където пострадаха негови колеги, е предотвратил по-тежка ситуация, при която протестиращи и униформени са били силно притиснати до полицейския бус под напора на тълпата. Така комисар Борислав Муеров от столичната полиция обясни инцидента с плачещите полицаи, който стана хит в социалните мрежи.

Тълпата започнала обратно броене и се втурнала към полицейската кола. Униформеният вътре пуснал сирената, но и това не ги спряло. Настанала блъсканица.

"Имало е трима-четирима, които са били силно притиснати и са изхърквали под натиска на групата. Тогава, за да не се получат по-тежки наранявания, служителят е използвал този лютив аерозолен спрей. Местоположението на сградите пред Министерския съвет е с доста променящи се атмосферни условия, с вятър. Когато е натиснал бутона на спрея, е било нормално, и в следващия момент се получава течение и всички са пострадали. Пораженията не са тежки", обясни комисар Муеров, шеф на "Охранителна полиция".

Лютивият спрей се използва рядко, при грубо нарушаване на реда в ромските махали например. Проверката на МВР показала, че в случая с плачещите полицаи употребата на това помощно средство е регламентирано. Служителите се обучавали да го използват, но нямало предвидени курсове.