Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Йончева бе избрана за водач на евролистата на БСП след тайно гласуване на Националния съвет на партията.
Елена Йончева бе избрана за водач на евролистата на БСП след тайно гласуване на Националния съвет на партията.

Соцлидерката успя да наложи волята си на ръба

Елена Йончева ще е водачът на листата на БСП за европейските избори. Това реши Националният съвет на партията след 5 часа разправии и изключително напрегнато гласуване.

Йончева спечели само с 20 гласа преднина пред Сергей Станишев. Президентът на ПЕС имаше най-много номинации от конференциите - над 87% от тях го подкрепиха. Зад него застанаха и много от знаковите лица на БСП като Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Георги Гергов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов и други от вътрешната опозиция.

Йончева пък бе кандидатурата на Изпълнителното бюро на партията и

бе представена

пред пленума

лично от

лидерката

Корнелия Нинова

Зад нея застана и Румен Овчаров.

95 на 75 в полза на Йончева срещу Станишев показа преброяването на гласовете от тайния вот на пленума. Две от бюлетините са били невалидни. 172-ма са участвали в гласуването, въпреки че при старта на заседанието присъстваха 140 от общо 180 членове на Националния съвет.

За първи път за евроизбори гласуването се прави на два пленума - първо за водача, а след три седмици ще се подреди и останалата листа. Решено било 6 от 17-те места в листата да са за коалиционните партньори и гражданската квота.

Също за първи път пред пленума не са били изчетени всички номинации на структурите и гласовете за издигнатите за водачи. Без отговор останал и въпрос от залата как Изпълнителното бюро е взело решението си за Йончева и имало ли е гласуване.

Начело с Йончева тръгваме към победа на предстоящите евроизбори, обяви накрая зам.-шефът на БСП Кирил Добрев. Той обобщи заседанието като “изключително интересно, напрегнато и плодотворно”. БСП е единствената партия, в която се провеждат такива дискусии, останалите си назначават водачите, допълни той.

Дискусията на червения пленум била много напрегната и с размяна на тежки думи. В опит да намери решение, с което партията да излезе единна от заседанието, Станишев предложи да се гласува едновременно за първо и второ място в евролистата. Идеята му бе подкрепена от Йончева, която каза, че не иска да излезе от залата и

да обяснява, че

левицата е

разединена

Двамата отново демонстрираха добрите си отношения. Станишев влезе на пленума с играчка - червен рицар на кон, за сина на Елена. А след края му разказа, че е бил сред първите, които са я поздравили. (Какво още каза Станишев след заседанието - виж долу.) А Йончева пък призна пред bTV, че не ѝ е било леко да се изправи срещу бившия си приятел в битката за водач на евролистата.

Опитът на двамата да постигнат решение, с което двата лагера в партията да излязат единни от пленума, обаче бе отхвърлен от Корнелия Нинова, защото не било по устав.

Не е задължително Станишев да е евродепутат, взривила направо залата Нинова. Да освободим Сергей от неудобството да изразява позицията на БСП, съчетано с различна позиция на ПЕС, предложила соцлидерката. И направила подробен анализ на различията между БСП и ПЕС.

Нинова дала и пример с ЕНП и АЛДЕ, чиито лидери не са евродепутати. И напомнила, че и предшественикът на Станишев в ПЕС Пол Расмусен не е бил такъв.

А Станишев отговорил, че президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален е евродепутат, както и генсекът на ЕНП Антонио Лопез.

Станишев казал, че

Нинова

умишлено търси

разделителни

линии

И обявил за безкрайно некоректно да се поставя неговата лоялност към партията под въпрос. Напомнил, че за Истанбулската конвенция се е борило и женско движение на БСП. И предупредил, че БСП няма да успее без помощ от ПЕС, ако дойде на власт.

Станишев да не участва в листата поискала и депутатката и зам.-шефка на лявата група Весела Лечева. Тя обяснила, че с него начело листата не е алтернатива. И разказала, че на конференцията във Велико Търново след таен вот от 27 номинирани Станишев бил на 21-о място.

Емилия Масларова и Румен Гечев (най-вляво) пристигат за заседанието на пленума. Последният е с много номинации за евролистата.
Емилия Масларова и Румен Гечев (най-вляво) пристигат за заседанието на пленума. Последният е с много номинации за евролистата.

Янаки Стоилов пък критикувал Станишев, че предлага

сделка,

“за да се уреди

семейството”,

напомняйки, че Сергей и Елена живяха дълги години заедно. “Участвам в състезанието от морална гледна точка и сделки не сключвам”, отвърнал му президентът на ПЕС.

Зад налагането на име от гражданската квота за водач пък Атанас Мерджанов съзря опити за пълзяща департизация на БСП.

Най-естественият избор за водач на евролистата е Станишев, всичко останало е обидно за БСП, коментира и бившият военен министър Ангел Найденов.

Сергей Станишев, президент на ПЕС:

Ще направя всичко БСП

да се събере, а не да отиде

на изборите, подскачайки на един крак

Президентът на ПЕС Сергей Станишев дойде на червения пленум с червен рицар в ръка (и на долната снимка), който бил подарък за сина на Елена Йончева.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев дойде на червения пленум с червен рицар в ръка (и на долната снимка), който бил подарък за сина на Елена Йончева.
 

Ще направя всичко възможно БСП да се събере, а не да отиде на изборите, подскачайки на 1 крак, защото така няма да стигне до финала. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след края на пленума. Целта е на тези избори да сме първи, допълни той.

Станишев разказа, че е бил един от първите, които поздравили Йончева за резултата. Той благодари на другарите си от над 200-та конференции, които са го номинирали за евролистата и за водач.

Опитах се да потърся и предложа изход, който да ни позволи да излезем обединени от този пленум и с волята да спечелим тези избори. Тази протегната ръка не бе приета и много хора си тръгнаха разочаровани, каза Станишев. Ако не можем да се обединим вътрешно, как ще обединим обществото, попита той.

45% е солидна подкрепа, имайки предвид натиска, който е бил оказван, коментира президентът на ПЕС резултатите от гласуването на пленума. И разказа, че много хора са изразили съмнения в честността на вота. Битката продължава, допълни той.

Тревожно е, защото политика на инат не се прави. Резултати на инат не се постигат, коментира той.

Имаме два дефицита в БСП - на диалог, защото силните решения се постигат в разговор. Липсва ни достатъчно сериозен диалог и работа в партията, който да е искрен, уважителен, а не ултимативен, с извиване на ръце, обясни Станишев.

Вторият дефицит е този на доверието - ние излязохме от парламента, за да гарантираме честни избори, и трябва да покажем това и с действията в партията, допълни той.

Ако половината излезем с чувство на победители, а другата е затаила реваншизъм, не се включи в кампанията и чака ръководството да се издъни, за да се поиска оставката му, на какви избори отиваме, попитал пък Станишев другарите си от пленума.

2,5 милиона задели

БСП за предизборни

кампании, дава

3 милиона на

телевизията си

2,5 милиона лева е предвидила БСП за предизборните си кампании тази година. Това става ясно от проектобюджета на партията, който бе приет от Националния съвет.

3 милиона пък ще е тазгодишната субсидия за червената телевизия, което е с 1 милион повече от миналата година. Още 818 хиляди лева са предвидени за другите червени медии, като най-голямото перо е за вестник “Дума” - 675 хиляди.

С 16,6 милиона проектобюджет стартира годината БСП. 4 от тях са спестени от 2018-а, 300 хиляди се очаква да са даренията от физически лица, а 70 хиляди - от членски внос. Малко над 12 милиона пък е държавната субсидия, която БСП получава годишно.

2,1 милиона лева за заплати на апарата са изплатени през 2018 г., става ясно пък от отчета за разходите за миналата година. Допълнително 219 хиляди са дадени по граждански договори със соццентралата.

336 хиляди са стрували командировките, които “Позитано” 20 поема. Направени са ремонти за над 82 хиляди лева. 472 хиляди пък са дадени за Бузлуджа, 1 май и други масови прояви на червените.

Над 3 милиона са били дадени на структурите по места и различните организации към соцпартията - на жените, на ветераните, на младежите и др.

За миналата година БСП е погасила заеми и лихви към банка ДСК и лизинг за коли на обща стойност 675 хил. лева.