Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от минаването му през летище “Ататюрк” в Истанбул
Кадър от минаването му през летище “Ататюрк” в Истанбул

В Плевен нощувал в обикновена къща за гости без много екстри

Брентън Тарант, който уби 49 души в Нова Зеландия, е спал в софийски хотел по време на пребиваването си у нас м.г., който се намира на метри от ГДБОП на бул. “Цариградско шосе”, научи “24 часа”. 28-годишният австралиец е нощувал в София, когато пристигнал и когато е трябвало да отпътува.

Той е бил у нас като турист и е посещавал исторически места, увери главният секретар на МВР Ивайло Иванов. “Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм на територията на България”, каза Иванов пред журналисти.

И допълни, че българските служби

нямат данни

Тарант да

се е срещал

с някого

“Сега се проверяват местата, където е преспивал”, каза Иванов.

Засега е ясно, че през цялото време у нас е пътувал сам и е посещавал исторически места, свързани с “битки между християни и мюсюлмани”.

Тарант е пристигнал в България с полет от Дубай на 9 ноември 2018 г. на летище София. Наел е кола под наем и е обикалял страната. Посетил е Дряново, Велико Търново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково и Банско. На 15 ноември с автомобил е заминал за Букурещ, откъдето отново с лека кола е отпътувал за Унгария, каза Цацаров в петък след съвещание на спецслужбите ни при премиера Бойко Борисов.

Главният секретар на МВР заяви в събота, че Тарант е спал в Плевен, без да съобщи къде. “24 часа” научи, че това е къща за гости “Качака”, която се намира на 16 минути пеша от мол “Панорама”. Къщата за гости изглежда най-обикновена, която не предлага голям набор от екстри. Тя се открива много бързо за резервации след няколко клика в сайтове за нощувки.

“На няколко места е спал, установени са, знаем населените места”, каза още главсекът на МВР. Още няма информация дали Тарант е плащал в брой, или с карта у нас.

Терористът е пребивавал известно време и в Турция. Тарант бил засечен на камери на истанбулското летище “Ататюрк”, където идвал два пъти и прекарал общо 47 дни в страната в периода между март и септември-октомври 2016 г. По време на първото му посещение, на 19 март 2016 г., на централния булевард “Истиклял” в Истанбул бе извършено нападение срещу група израелски туристи. Убити бяха петима и бяха ранени 39 души.

Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че има съмнения, че терористът вероятно е

планирал

нападение

в Турция

срещу джамии или молитвени домове. Турското разузнаване разследвало и хипотезата, че е възможно той да е подготвял нападение срещу Ердоган.

Брентън Тарант прави знака за “окей” в съда.
Брентън Тарант прави знака за “окей” в съда.
28-годишният терорист бе изправен пред съда в Крайстчърч, където му беше повдигнато обвинение в убийство. Преди Брентън Тарант да бъде въведен в залата, неизвестен нападател, въоръжен с нож, опита да го убие, но бе спрян от охраната на съда, съобщи “Ню Зилънд Хералд”.

Докато съдията четеше обвинителния акт, Тарант не показа разкаяние. Напротив, докато репортерите го снимали в съдебната зала, той правел

нацистки

жестове

и знакът

за “окей”

Заседанието продължи едва около минута, а следващото е насрочено за 5 април. Към момента властите вярват, че атентаторът не е имал съучастници.

41 души остават в болница, 12 от тях са в критично състояние, включително 4-годишно момиче. Четирима от 49-те жертви са починали на път за болницата. Сред убитите има граждани на Бангладеш, Йордания, Пакистан, Палестина, Египет.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн пристигна в Крайстчърч и се срещна с оцелели в атаките и семейства на жертвите. “Дейли мейл” съобщи, че 3-годишно момче е загинало в ръцете на баща си в Крайстчърч, а брат му се спасил, защото се направил на умрял.

Премиерката уточни, че атентаторът имал разрешително за оръжие и притежавал законно 5 огнестрелни оръжия, включително две полуавтоматични оръжия и две гладкоцевни пушки. Главният прокурор Дейвид Паркър обяви, че оръжията ще бъдат забранени с реформа, която ще бъде обсъдена още в понеделник.

Тарант възнамерявал да продължи атаката, но бил задържан от двама полицаи от съседно селище 36 минути след първия сигнал до полицията.