Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петя Аврамова в Благоевград СНИМКИ: Авторката
Петя Аврамова в Благоевград СНИМКИ: Авторката

"Нашите политически опоненти казват, че асфалт не се яде, но навсякъде, където отида, хората ме питат точно за асфалт", каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на дискусията "Европа в нашия дом", която тече в момента в Благоевград.

Тя обясни, че от АМ "Струма" остават 40 км, по 12, от които вече се работи. За най-тежкия лот през Кресненското дефиле офертите са отворени и се очаква избор на изпълнител. "По лот 3.1 има 48% изпълнение, но ще се наложи забавяне заради откритите археологически разкопки. Готов е проектът за преместване на част от тях. Налага се изместване и на трасето 3 км, заради което ще има леко забавяне в сроковете", обясни Аврамова. Договорът за изпълнение е до август тази година, но ще се прецени колко да се удължи, така че до края на 2019 г. да е готов участъкът.

В страната се рехабилитират общо 517 км републикански пътища, от които 250 км по оперативна програма "Региони в растеж". 

"Благоевград е отличник в проектите по тази програма", каза министър Аврамова и похвали кмета Атанас Камбитов. В областта по същата програма ще бъдат обновени 21 училища и детски градини и 9229 ученици ще учат в по-приветлива среда. 

"Съжалявам, че в областта няма консолидация на ВиК сектора, за да се ползват пари по европроекти, а нуждите са огромни. В страната вече 5 асоциации по ВиК са кандидатствали с проекти", каза още тя.