Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 3 милиона и 800 хил. гледания. Такова е числото в Ютюб под клипа на песента “Браво” на Ицо Хазарта, която, както всичко с рап философията на “Ъпсурт”, стана сензация от първия си ден в мрежата.

Режисьор на видеото е Валери Милев, чието име стои и зад визуалната картина на хитове на групата като “Звездата”, “Бела Жига”, “Този танц” и други. Зад камерата демонстрира усета си Антон Бакарски.

Текстът на новото парче е на Ицо Хазарта, музиката и аранжиментът са на Бат Венци.

Знаете ли обаче кое е общото между клипа на “Браво”, “Игра на тронове”, “Джейсън Борн” и още десетки епични международни продукции? Това е координаторът на каскадите Борислав Илиев, който отдавна е изявен професионалист в киноиндустрията и е работил за много хитови заглавия като шеф на каскадьорите и боен хореограф.

“Боби е голямо име. С него сме приятели отдавна, работили сме заедно. Винаги е готов за нещо такова като клипа на “Браво” - разказва пред “168 часа” Валери Милев. - Двамата измисляхме кое как да стане, а оттам той имаше грижата всичко да е както трябва.”

За сцените с каскадите Ицо Хазарта има и дубльор, като и двамата биват гримирани с часове за образа на Учителя (Сенсей). Стилияна Узунова и Мария Станкович отговарят за преобразяването на участниците във видеото в персонажите, които очевидно пародират реални лица от шоубизнеса и всеки сам може да се (или да не се) досети кои са те.

Двете момичета, окарикатуряващи пошлостта, като блондинка с огромни силиконови устни (фейк) и мулатката (изкуствено почернена), са танцьорки от балет “Нова”.

Режисьорът е приятел с Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч от много години, но работят заедно от заснемането на клипа за “Искам твоето тяло”.

Валери Милев в действие
Валери Милев в действие

“Винаги много се забавляваме, докато работим по някой проект. Те са скромни и готини хора. Не ми се налага да се сблъсквам с типичните претенции на други чепати идиоти - признава Милев. - Ние си знаем кой какво може. За “Браво” Ицо не поиска да се промени дори една секунда, преди да се пусне. Както обикновено. И той, и аз споделяме мнението, че всеки е добър в своята работа и както се казва: Ако разбирах повече от теб, сам щях да си го направя.”

Нито една от заснетите за клипа сцени не отпада впоследствие също по желание и преценка на самия Милев.

“Аз съм ветеран, когато снимам, знам колко ми трябва и кое ми е достатъчно. Не снимам нищо излишно.”

Работата по “Браво” продължава около 15-16 часа. Режисьорът е доволен от постигнатия резултат и нехае за похвалите, които последваха - така както не се интересува и от критиките.

“Имам добра преценка и знам кое правя добре и кое - не. Не ми трябва чужда оценка”.

Всъщност Милев е определян за истински мастър в създаването на музикални видео клипове. В същото време той не спира да снима и кино, работил е по ленти от различен жанр наред с американски хоръри като “Погрешен завой 6”. Не крие обаче, че и днес клиповете все така са му страст.

“Истината е, че ми е по-лесно да снимам кино. За един филм разполагам с голям екип и се занимавам изцяло с режисурата. Във видеата, макар работата да изглежда по-скромна, съм ангажиран изцяло - от началния замисъл през подготовката до финала, монтажа и всичко. И все пак е по-приятно. Филмите, които са дългосрочни проекти, много често започват зле, после става приятно или обратното. Но се минава през редица различни фази и понякога натежава. Докато видеото е емоция, която започва и свършва за дни.”

Между другото, докато снима филм, Милев попада на един култов образ, когото с безпогрешния си усет включва като главен герой в клипа на парчето “Бела Жига”. В сюжета същият мъж, които определено има хорър излъчване, участва в гонка със състезателно жигули, зад което две патрулни коли му дишат праха. А с този негов ход “Ъпсурт” отново избиха рибата през 2012 г.

“Работех по една военна лента в епоха и снимахме в село Долна Малина. Там попаднахме на местния, как да го нарека по-меко - странник. Та той постоянно влизаше в кадър и ми беше много трудно да го изгоня. Тогава си казах, че ако ми излезе възможност, ще сбъдна това негово желание да е пред камера. И шансът дойде с “Бела Жига”, където, между другото, той е с автентичния си аутфит. Винаги бе облечен така - и зиме, и лете.

От снимките пък си спомням, че колата се развали по-рано от нужното, но не беше фатално. Даже си беше нормално, ако едно жигули не се счупи, какво друго.”

Преди години Милев споменава, че иска един ден да заснеме лента за 90-те, озвучена само с попфолк. Но днес признава, че още е рано.

“Преди години си мислех, че нещата ще се оправят, тези времена ще отминат и онази действителност ще изчезне. И така ще разказваме за нещо, което вече го няма, но... още си го има.”