Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

85 години затвор може да получи кралицата на криптовалутите Ружа Игнатова, която преди дни бе обвинена в една от най-големите световни измами, наречена "Уанкойн". Според американската прокуратура, която води разследването срещу българката, за период от две години компанията й успява да спечели 2,23 милиарда евро от престъпната схема.

Мрежата "Уанкойн", която нашенката създава през 2014 г., обхваща над 3,3 млн. души на 4 континента.

Ружа е уличена като лидер на схемата и получава пет обвинения. Четири от тях са за присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа и пране на пари. По всяко едно от тях може да получи до 20 години затвор. Петото й обвинение е за съучастие в измама с ценни книжа и по него може да отнесе до 5 години затвор. Тъй като присъдата в САЩ не се редуцира, а се сумира, нашенката може да получи общо 85 години зад решетките.

Оказва се, че схемата "Уанкойн", измислена от Ружа, е действала на

принципа

на зарибяването

На презентации, които тя организирала в различни градове, разяснявала на участниците как да копаят т.нар. уанкойни, да търгуват с тях и да получават бонуси, ако успеят да привлекат нови членове. Т.нар. инвеститори можели да се включат със суми както от 1100 евро, така и със скъпи пакети от 55 хил. евро. Офиси на компанията имало в Европа, Азия, САЩ и дори в Африка.

Засега Игнатова отървава решетките, тъй като е в неизвестност от октомври 2017 г., когато според разследващи напуска България с полет на Ryanair за Атина. Оттогава следите й се губят и остава пълна мистерия къде е тя в момента.

За сметка на това нейният брат Константин беше арестуван миналата седмица. Партньорът й Себастиан Грийнууд е задържан през ноември 2018 г. в Тайланд.

Докато тук, в България, името на кралицата на криптовалутите влезе в полезрението на нашите медии преди дни, в чуждестранните Ружа Игнатова от години е известна като създателката на

новата

криптовалута,

която има участие в няколко финансови пирамиди.

Във фейсбук страницата й вече има стотици коментари от чужденци, които питат какво се случва с парите, инвестирани от тях в бизнеса й.

"Изключително много хора сме инвестирали в тази схема и сега чакаме обяснение за това какво се случва с парите ни - пише Осах Флин. - Искаме да знаем дали ще си получим парите обратно. Върнете ни всичко до стотинка, моля ви."

Благодарение

на милиардите,

които Ружа изкарвала, тя си позволявала пътувания до екзотични дестинации, яхти, скъпи вили и дрехи на световноизвестни дизайнери. Животът й бил изпълнен с приятни емоции, за които тя не пестяла никакви пари.

Така например 36-ия си рожден ден Игнатова празнувала в музея "Виктория и Албърт" в Лондон. На събитието присъствал и световноизвестният певец Том Джоунс. 37-ия си рожден ден пък българката отбелязала на скъпа яхта по нашето черноморие. Според чуждестранни медии тя се оценява на 12 млн. евро. От снимки с нея, качвани от светски събития, личи, че се е увличала и по скъпите маркови дрехи.

Пари не жалела и за работниците си. Всеки един от тях разполагал с последен модел айфон за служебен телефон. Получавал го още с постъпването си на работа при българката.

"168 часа" научи, че преди близо пет години Ружа е правила и опит да забременее чрез инвитро. Той обаче бил неуспешен.

Според

официалната

биография

на криптокралицата тя е родом от Плевен. Като била на 10 години, семейството й се премества да живее в Германия. Завършва магистратура по икономика в университета в Констанц и докторантура по Право в Оксфорд. 

Къде започва работа Ружа малко след като се дипломира, четете в печатното издание на "168 часа".