Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прищина Снимка: Уикипедия
Прищина Снимка: Уикипедия

Посолството на САЩ в Прищина критикува изгонването от Косово на шестима турски преподаватели през март миналата година, след като парламентарна комисия утвърди, че това е станало под политически натиск в сферата на сигурността, съобщава белградският вестник "Блиц".

Политическият натиск в сектора на сигурността и нарушаването на косовските закони представлява скандално нарушаване на демократичните ценности. Призоваваме за пълна прозрачност в областта на сигурността и в сферата на външните работи, за да се предотвратят неправилни интервенции на косовски политици в бъдеще, се казва в съобщение на посолството на САЩ в Прищина, пише прищинският вестник "Зъри".

Посолството припомня заключенията на комисията, която е утвърдила, че по време на екстрадицията е имало над 30 нарушения на законите и процедурите на работа на косовската разузнавателна агенция.

Констатациите на комисията, които говорят за 31 законови и процедурни нарушения на косовската разузнавателна агенция, министерството на вътрешните работи и други институции предизвикват загриженост заради пропуските на главните агенции за сигурност и уязвимостта на сектора на сигурността срещу политическа манипулация, се посочва още в съобщението.

Шестима турски граждани бяха изгонени от Косово миналата година заради съмнения, че принадлежат към гюленистите.