Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на НОИ - Силистра Милен Пенчев
Шефът на НОИ - Силистра Милен Пенчев

20 души се възползвали от неговите услуги

Бащата на певицата Тита Милен Пенчев, който е шеф на НОИ - Силистра, уредил 20 души да получат високи миньорски пенсии, без да имат и ден трудов стаж в този сектор, стана ясно в събота.

Пенчев заедно с още петима, сред които и шефът на отдел “Отпускане на пенсии” в НОИ - Силистра, са задържани и обвинени в длъжностно присвояване и участие в престъпна група.

С обвинение

са още бивш

служител в

НОИ в София

и цяло

семейство -баща, майка и син. Фамилията се издържала от това да подготвя фалшиви документи за пенсиониране, каза шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров. Групата, която бе разбита на 8 март, действала от 2017 г. до момента. Тя била наблюдавана от месеци, уточни зам.- шефката на националната полиция Благородна Макева.

Ключовата фраза била “СМЧ-Пенчев”. Абревиатурата означавала: “Силно мой човек - Пенчев”, разкри говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева. Това съобщил служител в НОИ - Силистра, по време на разпитите.

Милен Пенчев се обаждал на шефката на отдел “Отпускане на пенсии” и ѝ диктувал по телефона данните на хората, които трябва да получат миньорски пенсии. Тя ги записвала на листче, а към тях добавяла и кода “СМЧ-Пенчев”. Така се избягвали проверките на инспекторите или пък документите били предвижвани по-бързо.

Самото осигуряване на фалшивите стажове било поверено на семейството. Синът имал и друга роля - той

давал

фиктивни

адреси на

хора,

които искали да получат фалшивите пенсии.

Самите документи представлявали удостоверения за стаж в миньорския сектор, където пенсиите са по-високи. Нито един от възползвалите се от услугата не бил работил някога в мините. Те били хора от различни прослойки. Сред тях имало кметове, зам.-кметове и общинари от Силистренско, но и

хора, които

нямали и ден

трудов стаж “До момента са установени 20 души. Тепърва ще се изяснява тяхното отношение към престъплението”, обясни наблюдаващият прокурор Николай Димитров.

Членовете на групата разполагали с дебитните карти и пълномощни за теглене на пенсии от пощенските клонове, дадени им от пенсионираните с тяхна помощ.

Така на практика си осигурявали възнаграждението за свършената работа. От спецпрокуратурата засега не могат да кажат колко са получили шестимата обвиняеми.

Дебитната

карта се

задържала

според

размера

на пенсията

В някои случаи този период можел да продължи година или две, а в други по-малко, уточни наблюдаващият прокурор Николай Димитров. Той добави, че получените пенсии били над 600 лева.

С тегленето на парите от пощенските клонове била натоварена жената от задържаното семейството.

Наблюдаващият прокурор уточни, че тепърва ще стане ясно на колко от арестуваните ще бъде поискан постоянен арест.

При акцията в петък били претърсени 14 адреса, два от които служебни. Разпитани били много свидетели, служители в НОИ - Силистра, които потвърдили за престъпната схема, имало използвани и СРС-та.