Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима благоевградчани застават пред съда по обвинение за палеж на 5 леки коли на роднини на безследно изчезналия Кирил Цветанов-Буята.

Районна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу В.С, Н.А. и С.П. за извършени от тях в съучастие пет палежа на автомобили на значителна стойност=

Тримата обвиняеми са многократно осъждани. Наложените им наказания не изпълнили своя поправителен и превъзпитателен ефект и същите продължили да извършват престъпления от общ характер.

През 2006 г. било учредено дружество, с участието на Кирил Цветанов-Буята, а обвиняемият В.С. поддържал приятелски и бизнес отношения с него.

През май месец 2006 г. Цветанов излязъл от семейното си жилище в София и в продължение на повече от пет години не се завърнал. Поради тази причина, през 2011 г. неговата съпруга Мария Цветанова подала молба с искане съдът да обяви смъртта му.

Възползвайки се от това обстоятелство, обвиняемият С. изразил претенции към наследниците на Цветанов за връщане на паричен заем 100 000 долара, а впоследствие решил да предприеме действия по събирането на сумата, за която твърдял, че е дадена в заем, по престъпен начин. С. решил да настоява и пред другите съдружници във фирмата за връщането на заема. След като получил отказ обвиняемият се заканил, че ако до три дни не му върнели парите, "ще станало лошо, ще им подпали фамилиите и ще им разкаже играта".

С. внимателно проучил имуществото, към което да насочи реализирането на заканата, след което решил да организира палежи на пет автомобила - "Мерцедес С 220", "Мазда", "Пежо Партнер","Рено Меган" и БМВ Х 5, управлявани от съпругата на Цветанов, неговите съдружници и от техни роднини. След като набелязал обектите на престъпленията, обвиняемият пристъпил към намирането на съучастници.

Свързал се с обвиняемия Н. А. и му предложил да запали петте автомобила, за което му обещал възнаграждение. От своя страна  Н.А. се свързал с обвиняемия С. П., който се съгласил да извърши престъплението. С. П. бил в тежко материално положение и имал нужда от пари. Затова се съгласил да извърши палежите в съучастие като извършител с В. С. и  Н. А. - като негови подбудители.

За всеки един от петте леки автомобила, С. П. подготвил в големи туби от минерална вода смес на бензин и нафта. Решил с така получената смес да полее колите в областта на двигателя, гумите и таблото, след което със запалка да възпламени течността.

Така в периода от 14 юли до 30 септември 2014 г. в Благоевград планираното престъпление било реализирано. Запалените 5 коли били на обща стойност 41 530 лева.

Пред водещия разследването следовател и в присъствието на адвокат обв. С. се възползва от правото си да не дава обяснения. Другите двама обвиняеми се признават за виновни и поддържат дадените обяснения в предходни разпити, включително и тези пред съдия.