Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефката на НАП Галя Димитрова обясни, че данъчните са разкрили 5,3 млн. лв. укрити данъци от бензиностанции.
Шефката на НАП Галя Димитрова обясни, че данъчните са разкрили 5,3 млн. лв. укрити данъци от бензиностанции.

Данъчните, МВР и митниците проверяват бизнеса с горива, включително и на Марешки

Ще се прави карта на всички обекти за търговия, за да се установяват лесно и незаконните

“Тече ревизия на бизнеса с горива на лидера на “Воля” Веселин Марешки.” Това съобщи шефката на Националната агенция за приходите Галя Димитрова след среща между МВР и двете приходни агенции - НАП и митниците. Те се събраха в сряда, за да обсъдят мерки за борбата със сивия сектор при горивата.

Преди ден премиерът Бойко Борисов предупреди този бизнес да спазва правилата - иначе ги чакат арести.

От думите на Димитрова по повод ревизията на Марешки стана ясно, че до момента нямало открити конкретни нарушения. Попитана дали има нещо нередно в агресивната ценова политика на веригата бензиностанции на бизнесменадепутат, Димитрова отговори лаконично, че “има търговски механизми, които позволяват горивата да се купуват по-евтино на едро”.

“Поздравявам всички органи в България, включително и приходните агенции, че най-накрая се осмелиха публично да обявят, че в нашата дейност няма нищо нередно”, заяви за “24 часа” Веселин Марешки.

5,3 млн. лв.

данъци са укрили

бензиностанции,

които са манипулирали отчетността си за миналата 2018 година, съобщи Димитрова.

Това са установили инспекторите на приходната агенция при проверки на бензиностанции и пунктове за продажба. Това са 933 хил. литра горива, при които не са отчетени продажби, посочи Димитрова.

Били са издадени и над 130 акта за различни административни нарушения, като стойността им е за над 110 000 лв., отчете Димитрова.

Проверките по бензиностанциите са третата линия на контрол на приходната ангенция, посочи Димитрова.

НАП проверява

всяка цистерна,

която влиза

в страната и е доставена от държава - членка на ЕС, подчерта шефката на приходната агенция.

Втората линия на контрол са данъчните складове, където се извършва 24-часов мониторинг на входа и на изхода им, обясни Димитрова.

В момента съвместни екипи на митниците, НАП и МВР проверяват обекти по сигнал на Българската петролна и газова асоциация. “Явно има напрежение в бранша. Получаваме различни сигнали и реагираме там, където има нарушения. Не искам да съм конкретен, за да не обвиня някого, който е невинен. Работим по сигнали и когато се потвърди информацията, тогава можем да коментираме”, заяви МВР шефът Младен Маринов.

Той уточни, че се проверяват 16 обекта на територията на страната днес. Никой не може да споменава фирми, преди да имаме конкретни данни, подчерта Маринов. 

Директорът на Главна дирекция “Национална полиция” гл. комисар Христо Терзийски, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов бяха домакини на срещата. СНИМКА: МВР
Директорът на Главна дирекция “Национална полиция” гл. комисар Христо Терзийски, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов бяха домакини на срещата. СНИМКА: МВР

Началникът на междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата Георги Чергов уточни, че се е обсъждало създаването на национална карта на обектите, в които се извършва разпространение на горива.

Въпреки че търговците са задължени да подават непрекъснато информация към НАП и към митниците, при проверките и наблюдението се оказва, че

има такива,

които успяват

да заобикалят

правилата,

подчерта Чергов.

Областните дирекции на МВР ще съставят национална карта на всички обекти за разпространение на горива, което ще улесни контрола над тях, обясни Чергов.

Към момента нито едно ведомство нямало конкретна статистика за нелегалните бензиностанции.

Една от целите на картата е именно да се установи има ли незаконни обекти, уточни Чергов.

През миналата година е имало 13 акции, проверени са 141 обекта, нарушенията са 247. Най-често срещаните са разлики в касовата наличност, съобщи Маринов.

От отчет на митниците става ясно, че през м.г. са задържани 724 205 литра горива. Митническите екипи са извършили 2828 проверки. Заедно с МВР е наложен пълен контрол над плавателните средства, които разтоварват течни горива на речни и морски пристанища, завършили със 110 акта за различни нарушения.

Под координацията на междуведомствения център в ГДБОП

са пресечени

престъпни

практики,

използвани от

търговците

за избягване плащането на акциз и ДДС. Пресечени са и опити за продажбата на гориво, което не отговаря на стандартите. Открити са устройства, служещи за манипулиране на данните за продажби, чрез които се отчита по-малък обем на продаваното гориво. Разкрити са подземни резервоари, оборудвани с помпа и пистолет за зареждане, който не е свързан със сървъра на митниците и не предава данни.