Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хайделберг, април 1964, чествания на Макс Вебер. Отпред вляво е Хоркхаймер, вдясно – Адорно, а на заден план – Юрген Хабермас.
Хайделберг, април 1964, чествания на Макс Вебер. Отпред вляво е Хоркхаймер, вдясно – Адорно, а на заден план – Юрген Хабермас.

Как да се ориентираме в нестихващите дебати около навлизането на джендър идеологията у нас? Наистина ли става дума за мрачен заговор за разрушаване на традиционните семейни ценности,

както твърдят конспираторите, или сме жертва на хомофобски представи, насадени в миналото?

В основата на проблема все пак стои философията. Крайният либерализъм и по-точно теориите на неомарксистите от т. нар. Франкфуртска школа като Теодор Адорно, Херберт Маркузе, Марк Хоркхаймер и др.

Накратко, след неуспеха на предсказаната от Карл Маркс Германска революция от 1918-1919 г. те твърдят, че напредналият капитализъм е успял да задържи или ликвидира силите, които биха довели до неговия срив, и революционният момент, когато би било възможно да се превърне в социализъм е отминал. Затова, запазвайки голяма част от марксисткия анализ, в техните творби се измества акцентът от критиката на капитализма към

критика на западната цивилизация

като цяло.

Представителите на Франкфуртската школа оказват силно влияние върху левите политически течения в Западна Европа и САЩ след Втората световна война. Затова и техните идеи, свързани с общественото развити, е се възприемат в тази част на политическия спектър.

Така например едва ли случайно известната активистка на компартията в САЩ Анджела Дейвис (между другото, почитател на философията на Маркузе) през 1991 г. се разкри като лесбийка и оглави и гей движението.

Заради това според десните и консервативни политически наблюдатели в крайна сметка зад опитите за

налагане на по-широкото определение за пола

се крие таен план за сриване на традиционните ценности и отслабване на Запада.

Подобни позиции застъпва например Пат Бюканън, автор на книгата "Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?". По мнение на известния политолог, който е бил съветник на президентите Никсън, Форд и Рейгън, последиците от загубата на християнските ценности ще доведат до "физическото изчезване на западните нации".

От своя страна поддръжниците на джендър идеологията атакуват критиците си, че са конспиратори и в крайна сметка техните теории много напомнят нацистката пропаганда, а зад тях се крие хомофобията.