Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настоящият сезон се оказа най-вълнуващия за родния ски спорт през този век. За първи път от ерата на великия Петър Попангелов България има представител в елита на „белия керван“. 21-годишният Алберт Попов извървя пътя от обещаващ талант до състезател, конкурентен на най-добрите слаломисти в ските. Засега върховото му постижение в старт от Световната купа е шестото място в Шладминг, записано съдбовно само два дни преди честването на 60-годишнината от рождението на алпиец номер 1 на България за всички времена – Петър Попангелов. Попов даде заявка, че е готов дори за още по-вдъхновяващи резултати, като разбира се мечтата на всички е да направи бум в Банско след седмица и да зарадва стотиците гости на най-добрия зимен курорт на Балканите. Стискаме палци това да се случи! А сега ще си припомним 10 от най-големите имена в женските и мъжките ски:

Класацията стартира с една дама, която е жива легенда на Словения. Тя е двукратна олимпийска шампионка от игрите в Сочи през 2014 г. В колекцията си има общо 9 медала от световни първенства и 26 победи за Световната купа. Първоначално бе фокусирана върху състезанията по гигантски слалом, но в последствие стана специалистка във всички дисциплини. Тя е една от седемте жени с победи във всяка една от тях за Световната купа. Държи рекорда за най-много точки в рамките на един сезон – 2414 през 2013 г., когато задмина Херман Майер. Вероятно някои от вас вече се досетиха, че става въпрос за Тина Мазе!

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Следва представител на една добре позната швейцарска фамилия в белите спортове. Още на 21 години следващият герой успява да спечели стартове в Световната купа във всички пет дисциплини и е първият с подобно постижение в исторически план. Четири пъти завоюва големия Кристален глобус, също толкова пъти е световен шампион. Успя да вземе и олимпийското злато в Калгари през 1988-ма. Името му е Пирмин Цурбриген!

Връщаме се към днешните времена, за да включим краля на слаломите. Австрийската звезда е печелил седем титли в Световната купа. Златните му медали от шампионати на планетата са 6, но нищо чудно да прибави още отличия от световното в Оре, Швеция. Двукратният олимпийски шампион от игрите в Пьончанг през 2018-а ще бъде сред фаворитите в Банско в края на месеца. Преди седем години именно той триумфира в слалома и в гигантския слалом в Пирин. И сега феновете очакват с голям интерес да видят какво ще демонстрира този път Марсел Хиршер!

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Следва една дама, която близо десетилетие бе в елита на ски спорта. Заедно с брат си изпълваше с гордост хърватските си сънародници. Спечели четири златни и два сребърни медала на олимпийските игри в Солт Лейк Сити през 2002-ра и в Торино през 2006-а, а общо пет пъти стъпи на върха в шампионатите на планетата. Въпреки че сложи край на кариерата си едва на 25 години след хронични болки в краката и гърба, последвани от 10 операции, Яница Костелич е заслужила мястото си сред най-великите!

Време е да споменем най-успешната скиорка от 70-те години. Тя има 62 победи за Световната купа е на второ място за всички времена по този показател. Впечатлява и серията ѝ от 11 поредни спечелени старта в спускането. Има три световни титли в коронната си дисциплина и две в комбинацията. Кариерата ѝ приключи брилянтно със злато на олимпийските игри в Лейк Плесид през 1980-а. На пета позиция в нашата класация се подрежда Ан-Мари Мозер Прьол!

Ред е на една суперзвезда и голям приятел на българските ски. Вече повече от 20 години италианецът не се състезава, но пък стотици хора се спускат по писта, кръстена на него, в Банско. Изключителният техничар си заслужи ореола на абсолютна икона през 80-те и 90-те. Има 50 победи за Световната купа в слалома и в гигантския слалом. През 1988-а стана олимпийски шампион в Калгари в любимите си дисциплини, а четири години по-късно защити една от титлите си в Албервил. Разбира се, че говорим за Алберто Томба!

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Следва снежната кралица! 2019-а е последната във великата ѝ кариера. Измъчвана от многобройни травми тя избра да се раздели с публиката на световното в Швеция. И то само как – с бронзов медал в спускането! За постиженията ѝ може се напише книга, но все пак ще посочим най-вдъхновяващите. Има рекордните за жена 82 победи за Световната купа, както и рекордните осем титли в спускането. Само веднъж обаче успя да стане олимпийска шампионка – във Ванкувър в началото на десетилетието. Името на тази велика американка и победителка в супергигантския слалом през 2012-а в Банско е Линдзи Вон!

В топ 3 е най-успешният алпиец за всички времена, чийто рекорд все пак остана недостижим дори за Вон. Победите му за Световната купа са с четири повече – 86, а общо 155 пъти се качва на подиума. Най-големият слаломист в цялата история на този спорт. Трикратен световен първенец и двукратен олимпийски шампион от Лейк Плесид. Това е Ингемар Стенмарк!

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

И от Скандинавия правим плавен преход към Австрия! От тази страна произлиза един голям състезател в спускането. В продължение на четири поредни години той налага тотална доминация в тази дисциплина. Четири пъти побеждава на определяната за най-опасна писта в света – „Щрайф“, като това е рекорд и до днес. Освен това е двукратен световен шампион и олимпийски първенец от Инсбрук 1976-а, а името му е Франц Кламер!

За финал избрахме най-успешния атлет на олимпийските игри в Гренобъл през 1968-ма. Той ликува в спускането и в двата слалома, а шест пъти е на върха в шампионати на планетата. Лидер в нашата класация е спортист номер 1 на Франция за 20-и век – Жан-Клод Кили!

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport