Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бивши чейнджаджии от култовата преди 10 ноември сладкарница "Магура" са организатори и извършители на наглия грабеж на 30 кг злато от ЦУМ.

Общо четирима мъже са участвали в аферата, научи "24 часа" вчера. Полицаи от сектор "Грабежи" в столичната и в националната полиция атакували домовете им изненадващо вечерта в събота. В акцията са били арестувани трима мъже, а четвъртият - Тодор Илиев Мирчев, не бил в дома си по време на операцията и в момента се укрива.

36-годишният мъж е

въоръжен с пистолет

и според полицията ще окаже яростна съпротива при евентуален арест. Според оперативна информация Тодор Мирчев умишлено се движи на места из центъра на София, където е пълно с хора.

Това би му позволило да вземе заложници при критична ситуация. Освен това грабителят си давал ясно сметка, че на такива обществени места полицията би го атакувала изключително предпазливо. Според запознати Мирчев не е напуснал страната и се укрива в столицата. За да заблуди криминалистите, той оставил бележка на жена си: "Много те обичам! Заминавам за чужбина!"

Издирваният за обира в ЦУМ е регистриран многократно в полицията за измами и за рекет. В последните няколко години той работел основно като бодигард на средна ръка бизнесмени.

Няма данни обаче да е пазел някой по-известен човек, нито пък да е гравитирал навремето около някоя от големите силови групировки.

Тодор Мирчев е единственият от бандата, който е криминално проявен. Вторият човек, който е бил с него по време на самия грабеж, е 38-годишният Георги А. Облечени в полицейски униформи, двамата се качили на 1 април в хранилището на фирма "Италголд" на третия етаж в ЦУМ и успели като първоаприлска шега да убедят 26-годишна служителка, че са от Икономическата полиция и са дошли на проверка.

Доверчивата студентка в Техническия университет им отворила и след броени секунди се озовала овързана за офисстол вътре в хранилището. В това време Георги и Тодор започнали трескаво да пълнят сакове със златни бижута.

После двамата излезли, без да предизвикат никакви съмнения у хората от околните магазини и се измъкнали през хранителния магазин на "Оазис" на партера, където няма камери на изхода.

Отвън ги чакал третият задържан в събота вечерта - Цветан Л. Той е също от София и е имал за задача да се оглежда около изхода на ЦУМ и да кара автомобила, с който двамата изнесли плячката от централния магазин. Цветан обаче е бил задържан само за 24 часа и бе освободен сутринта вчера. Срещу него нямало толкова "тежки" доказателства, както срещу другите трима.

Четвъртият арестуван е 40-годишният А.Р. Той е

собственик на

известен златарски

магазин

на ул. "Граф Игнатиев" в центъра на столицата. Задържаният бижутер се занимава от години с изкупуване на изделия от благородни метали.

Магазинът му, който се намира на 50-ина метра от сградата на МВР, беше запечатан вчера с лепенки на криминалисти от столичното Пето РПУ. Полицията допуска, че точно А.Р. е човекът, който е насочил бандата към хранилището на "Италголд".

Като бизнесмен от бранша той е имал информация кога зареждат магазина в ЦУМ и кога е подходящо да се направи ударът вътре. Данни за дните, в които се докарва стока, знаели само няколко души в "Италголд". Собственикът Агоп Киркор Авшарян не казал дори при разговорите си с криминалистите след грабежа колко злато и за колко време продава.

Веднага след удара на 1 април четиримата бандити си разделили златото. Уговорката била всеки да прави с бижутата каквото намери за добре. Повечето от групата укрили плячката. Около 3 килограма злато обаче са били намерени при акцията в събота вечер в дома на Георги.

Предполага се, че останалите от бандата вече са успели да продадат на по-ниска цена част от бижутата. Криминалисти призовават тези, които са купили на черно злато с печат "Италголд", да се обадят в полицията и да дадат показания и разпознаят хората, от които са купили ценностите. В продължение на

около 2 месеца бандата

подготвяла удара

в ЦУМ. Понеже никой от групата не се занимавал с груби грабежи, четиримата били спокойни, че са извън всякакво подозрение. Трима от тях дори не са криминално проявени.

Полицията обаче много бързо стигнала до тях и обирджиите са били поставени под наблюдение в продължение на 3 денонощия преди акцията по арестите им. Тодор е разпознат по снимка от служителката в "Италголд", а задържаният в ареста Георги е посочен от нея зад специално полицейско стъкло, при което заподозреният не вижда кой стои зад огледалото.

Граничната полиция е завардила всички ГКПП-та, за да не избяга от страната въоръженият Тодор Мирчев, който все още е някъде в страната на свобода. В залавянето на дръзката банда, освен полицията, активно участвало и столичното следствие. Тодор Мирчев още се укрива от полицията. Магазинът на "Граф Игнатиев" беше запечатан вчера от столичното Пето РПУ.