Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

79-годишната баба Веселинка, която бе арестувана за участието си като муле в опит за телефонна измама на държавен обвинител от Варненската районна прокуратура, остава под домашен арест. Това реши състав на Варненския районен съд. Пред съдебната зала тя сподели, че също е жертва на измамната схема:

"Аз съм невинна, виновните излизат победители. Аз съм ощетена със 17 000 евро миналата година, сега с 20 000 лв., които ме накараха да изтегля с договор, че ще хванат извършителя. Сега тези 20 000 лв. ще трябва аз да ги плащам още 5 години. Те се представиха за полицаи. Аз се доверих на човек от полицията, не знаех какво има в тези торбички. Бях заплашена, че съм следена. Реших, че използват психически неуравновесени хора и искат и мен да направят такава. Избират хора възрастни, самотни и болни, които не могат да се защитават. Първият път беше далече от Варна, не знаех, че отивам за торбичка с пари. Казаха, че трябва да предам торбичката на полицейски инспектор. В този случай използваха това, че както аз съм била измамена, така в момента имало друга възрастна измамена жена и трябва по най-бързия начин да отида и да видя как жената хвърля торбата на измамниците. Те се свързваха непрекъснато с мен, казаха да се отдалеча и да наблюдавам еди кой си етаж. Нищо не се хвърли и аз реших да си тръгна. А сега от малката ми пенсия всеки месец ще удържат по 196 лв."

До задържането на баба Веселинка се стигна, след като телефонни измамници се обадиха на стационарен телефон на варненски прокурор, без да подозират къде звънят. Юристът се усетил, че е опит за измама и поддържал разговора с "полицай Красимир Николов от общинска полиция" и лекар, "направил операция и сложил златни пирони в крака на дъщеря му", в рамките на 5 часа. Пред това време "доброто ченге" го убеждавало, че върши услуга на обществото, а "докторът" го заплашвал, че ще му прати 15 брадати мъже, ако не си изтегли всичките спестявания. Баба Веселинка била изпратена на уговорената среща като муле, но там вече я очаквали полицаите.