Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди катастрофата той е изнервен и притеснен, бързал за рождения ден на дъщеря си

Заради нощните участия съпругата му го напуска, но толкова се обичат, че се женят отново

Не могъл да си прости, че не отишъл на погребението на баща си

В началото на кариерата си е наръган с нож

С приятелите си в България обичал да лови риба на язовир в Родопите

Краля на сръбската музика Шабан Шаулич, който загина в катастрофа в Германия на 17 февруари, 3 пъти се е разминавал със смъртта.

Още в началото на кариерата си певецът е наръган с нож, за да не отиде на участие в конкурентно заведение. Самият той определя случая като най-тежкия момент в живота си и избягва да споделя подробности около него.

"Бог беше с мен. Това ме спаси", лаконичен е Шаулич.

Пpeз 2013 г. любимецът на поколения българи е пpиeт пo cпeшнocт в болница в Сърбия. Причината били непоносими болки заради разширени вени, които го измъчвали отдавна.

Изследванията показали, че е необходима операция,

за да се избегнат усложнения, но Краля отказал. Още тогава обаче медиците му обърнали внимание, че има проблем и със сърцето. Препоръката им била незабавно да намали работата, но заради натоварената си програма Шаулич пренебрегнал съвета.

Вероятно затова в началото на 2017 г. певецът получава сърдечен удар. Приет е по спешност в болница и му е направена операция на сърцето.

За щастие, бързо се възстановява, но медиците са категорични, че трябва да забави темпото. Затова Шаулич решава да направи едно прощално турне по повод 50 години на сцената. Започва да обикаля света.

На 16 февруари вечерта певецът е в Германия. Немският клуб се пръска по шевовете, препълнен с хора, които с нетърпение чакат Краля на сръбската музика Шабан Шаулич.

Когато се появява, всички са на крака, но певецът изглежда необяснимо притеснен. На всички им прави впечатление, че не спирал

да поглежда часовника си. Сякаш бързал за някъде или предусещал, че нещо лошо ще се случи.

Купонът приключва в 4 часа сутринта. Шабан Шаулич заедно с кума си Слободан Стоядинович и музиканта Мирсад Керич се прибира в хотела и тримата се уговорят да се чакат към 6,15 часа. Причината е, че самолетът за Белград излита към 9 ч.

"Спал съм около час и в 6,15 ч. ме събуди телефонът - разказва Слободан Стоядинович от болничното легло. - Ставам, а в този момент Шабан вече беше буден, облечен и ми чука на вратата. Питам го: "Но защо бързаш?", а той: "Хайде, моля те, бързо, защо закъсняваш? Да побързаме!". Малко се учудих защо ме вика - никога не е бил такъв. Имахме още 3 часа до излитането на самолета му."

Причината за нетърпението на Шаулич е, че искал час по-скоро да се прибере при семейството си, за да празнуват рождения ден на дъщеря му Санела.

Стоядинович се облякъл, слязъл при рецепцията и се качили в колата. "Тръгнахме - спомня си той. -

Шабан беше малко изнервен

и ме попита защо не съм го разбудил 3 минути по-рано. 3 минути! Не можех да повярвам, много беше странен."

В 6,50 часа на 17 февруари на пътя към Дортмунд в района на Билефелд платното било стеснено заради ремонти.

34-годишен пиян шофьор без книжка удря колата на сръбската легенда отзад. Малко по-късно двете превозни средства внезапно завили надясно от лентата и последвал втори удар.

Кадър от катастрофата, в която загина Шабан Шаулич.
Кадър от катастрофата, в която загина Шабан Шаулич.

От тежката катастрофа 67-годишният

Шабан Шаулич получава сърдечен удар и умира

по-късно в болницата.

Новината е шокираща и никой не може да повярва. Дъщеря му Санела и синът му Михаил зарязват всичко и тръгват за Германия, за да приберат тялото на баща си.

Другата му дъщеря Илда остава с майка си Гордана, за да подготвят погребението.

Съпругата на любимеца на българите с нетърпение очаквала турнето на Шабан да приключи и двамата да се отдадат на мечтаната почивка заедно.

"След като завърши голямото прощално турне на Шабан Шаулич, той ще започне да отделя повече време на семейството - казва в края на миналата година Гордана. - Двамата ще пътуваме, ще имаме почивки и време, което сме дължали един на друг заради всичките години на негови участия, в които сме били разделени."

Шабан Шаулич заедно със съпругата си Гордана, с която са се женили два пъти.
Шабан Шаулич заедно със съпругата си Гордана, с която са се женили два пъти.

За нещастие обаче, плановете им са провалени.

Двамата са доста интересна двойка, която два пъти е сключвала брак. Малко след сватбата Гордана искала да скъсат заради нощните участия на певеца в различни клубове. След кратка раздяла двамата стигат до извода, че не могат да живеят един без друг, и се женят за втори път.

"В началото тя се беше изплашила, тъй като често си пийвах - споделя Шаулич приживе по този повод. - В крайна сметка всичко завърши с щастлив край."

Гордана не понасяла и друг порок на съпруга си: "Най-много искам да го накарам да намали цигарите, но това просто е по-силно от него. Аз вдигам ръце и му казвам: "Щом изпитваш удоволствие от това, няма да ти преча".

Освен цигарите Шаулич обожава и компаниите.

"Обичам да хапвам и пийвам в добра компания - често казваше Шаулич. - Ако има музика, може и да попея. Най-добрите ми приятели не са от музикалните среди. Хобито ми е да ловя риба на Дунав, където имам вила. През цялото време съм край водата, къщата ми е на петнайсетина метра от реката, там се чувствам на мястото си. Спокоен, слушайки как птиците пеят."

Заради страстта си към риболова и честите концерти у нас Краля на сръбската музика се сдобива с добри приятели и в Смолян, които споделят хобито му.

"Идвал съм няколко пъти в България без работни ангажименти, а при приятели в Родопите - разказва той. - Те ме водят на едно езеро на риболов.

Най-големият ми трофей е 35,900 кг риба

От малък ходя за риба, моят баща ме научи. С тези хора обикалям много хубави места, където съм ял най-вкусното агнешко през живота си."

В полите на планината обичал да пие ракия и вино, но харесвал и още нещо у нас.

"Ще бъде непростимо, ако не спомена красивите жени в България - смееше се приживе той. - Харесва ми тази нация. Прави ми впечатление, че е музикална."

Вероятно заради любовта си към нашата страна през 2016 г. Шабан Шаулич и неговият колега и приятел Мирослав Илич

правят щедро дарение на дом за сираци в България

Самият той като малък едва не става футболист. Започва да играе на 8-годишна възраст, вкарва два паметни гола и дори искат да го привлекат в по-големи отбори, но инстинктът му сработва и сръбската легенда се отказва от спортната си кариера, за да се посвети на другата си страст - музиката.

На 8 години Шаулич за първи път стъпва на сцена. Обичал да имитира известни певци и неговият чичо го убедил да опита в таверни.

"Спомням си как започнах да пея песни от Есма Реджепова - споделя Шабан Шаулич. - Бях в една механа и изпълнявах неин хит. Някакви хора влязоха, защото си мислеха, че е тя, но когато ме видяха, малко се разочароваха и едновременно с това се изумиха."

Според него до голяма степен той наследява таланта си от нея, защото се е учил от известната сръбска певица.

Най-голямата му опора тогава били родителите му.

Шаулич е роден на 6 септември 1951 г. в град Шабац в мюсюлманското семейство на Илдуза и Хусеин Шаулич.

Заради потеклото му често го смятаха за ромски певец, а той шеговито отговаряше: "Аз съм циганин, роден от туркиня със сръбски темперамент".

Когато е на 17 години, Краля на сръбската музика записва първата си плоча, а половин година по-късно издава втората, която става златна.

Една от първите плочи на Шабан Шаулич
Една от първите плочи на Шабан Шаулич

"Тогава осъзнах, че съм една малка звездичка, и телевизиите започнаха да ме канят", спомня си приживе Шаулич.

Ангажиментите му растат, но при едно участие в Австралия той е на кръстопът. Предстои му още един концерт. Докато обядва, в ресторанта научава, че баща му е починал.

"Съобщи ми един човек, но ме потупа и ми каза да не се вълнувам и че животът продължава - спомня си певецът с горчивина. - Онемях при тези думи. Въпреки това хората бяха инвестирали много пари. Не можех да отменя представлението.

Пеех и плачех. Не погребах баща си."

Досега Краля на сръбската музика има издадени 33 албума с песни, изпети от сърце. Въпреки че то спря да бие, музиката му ще живее още дълго.