Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хиляди членове на движението “жълти жилетки” се събраха в Париж на протест срещу управлението на Макрон за 14-а поредна седмица.
Хиляди членове на движението “жълти жилетки” се събраха в Париж на протест срещу управлението на Макрон за 14-а поредна седмица.

Промяната е в училищните формуляри

Франция е на път да премахе понятията “майка” и “баща” от училищните формуляри, като ги замени с “родител 1” и “родител 2”, съобщи в. “Фигаро”.

Предложената поправка в закона предизвика бурни реакции и съпротива на крайнодесния “Национален сбор” на Марин льо Пен. В крайна сметка скандалната промяна бе одобрена на първо четене.

Според “Фигаро” законът на практика е признаване на правата на хомосексуалните родители в училищата, затова си навлича критики от консервативната част на политическия спектър като републиканците, а не само от националистите. Противниците му го обявиха за твърде “политически коректен” и “несъответстващ на реалността” и дори “деконструиращ баланса на обществото” с “отричане на половете”. Поддръжниците му от “Република, напред” - партията на президента Еманюел Макрон, обаче смятат, че са част от “едно-единствено лоби - това на човечеството”.

За да стане официално факт, предложението има да извърви дълъг път. Дори да бъде одобрено на следващо четене в Националната асамблея, поправката може да бъде отхвърлена от Сената.