Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Според данни на полицията 80% от секс работниците в кметство Енфилд - Северен Лондон са от Румъния и България. Това каза Нишан Джингосян, основател на Български център за социална интеграция и култура в Лондон и представител на кметство Брент по време на среща с депутати от Комисията за политиките за българите в чужбина в парламента, предаде БТА.

Срещата бе посветена на проблемите на българската общност във Великобритания след Брекзит. По последни данни на Министерство на външните работи българите във Великобритания са над 200 хиляди души. Джингосян заяви, че те ще трябва да кандидатстват за статут за уседналост и да получат дигитален идентификационен номер за пребиваване във Великобритания.

Нишан Джингосян отговаря за социалната програма в кметството в Брент. Българинът живее и работи на острова повече от 20 години.

Като представител на благотворителна организация, Джингосян е присъствал на среща в кметство Енфилд, където са представени данните на местната полиция. По думите му става дума за хиляди момичета от най-бедните градове на България - Видин, Силистра, Казанлък. "Нито едно локално кметство не би имало капацитета, за да се справи с този проблем", заяви Джингосян. По думите му това е класически пример за трафик. Джингосян обясни, че момичетата се набират в социалните мрежи в България, осигурява им се превоз до Лондон, настаняват се в жилища и често дори са на възраст под 18 години. Обикновено не говорят английски.

Джингосян настоя пред депутатите, че един от основните проблеми след Брекзит ще бъдат именно нелегално пребиваващите, нископлатените работници, които често не говорят английски език и нямат никакви дигитални умения. Най-често това са българи и румънци.

Пред народните представители той изтъкна, че един от най-големите проблеми пред властите в Лондон е високата престъпност сред ромската общност. Джингосян коментира още, че в Лондон няма нито една българска организация, която да работи с ромите там, а от данни на местните кметства, само в районите на Харингей и Едмънтън българските граждани от ромски произход са 15 хиляди.

Джингосян каза още, че по официални данни на полицията престъпленията, породени от омраза след Брекзит, са нараснали 200 процента. Основна жертва на тези престъпления са граждани от Източна Европа - българи и румънци. Три пъти се е увеличил и броят на бездомните българи в града, каза още той. Според Джингосян в световния мегаполис българите изпитват трудности с интеграцията си.

Пред депутатите той настоя за провеждане на информационна кампания, разкриване на горещ телефон по процеса на придобиване на статут и цялостна стратегия за българите в чужбина.

Пред депутатите той изтъкна още, че през 2017 г. кметът на Лондон е определил българската общност като трудно достъпна за властите.