Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радио "Свободна Европа" публикува документ от 1990 г., според който убитият през 1979 г. Георги Марков никога не е бил свързан с Държавна сигурност.

Той е поискан от Главно следствено управление именно по повод смъртта на избягалия на Запад писател.

"На 11.12.1990, само два месеца след началото на предварителното производство, ГСУ изпраща писмо до Националната разузнавателна служба (НРС), пряк наследник на Първо главно управление на ДС, с молба да се направи проверка дали писателят Георги Марков "се е числил към негласния апарат" на комунистическото разузнаване - пише сайтът на радио "Свободна Европа". - Отговорът е подготвен от Димитър Кендименов (бивш офицер на ПГУ и резидент на ДС във Великобритания по време на убийството на Марков) и от Радко Тодоров (завеждащ архивите на управлението) и е подписан от тогавашния началник на НРС генерал-майор Румен Тошков на 17.12.1990 г."

Той гласи: "В отговор на Вашето писмо Ви уведомяваме, че в резултат на извършената проверка по оперативния отчет на НРС се установи, че писателят ГЕОРГИ МАРКОВ не се е числил към негласния апарат на службата и с него не са поддържани връзки на агентурно-оперативна или друга основа."

Документът, който "Свободна Европа" публикува.
Документът, който "Свободна Европа" публикува.