Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около 300 млн. лв. до момента са дадени по различни програми, свързани с ромската интеграция, но без никакъв особен резултат.

"Очевидно е, че парите са откраднати - казва пред "168 часа" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. - Милионите, които се изляха, не са при ромите. Най-вероятно са в къщите на техните барони. Ако бяха вкарани в детски градини, в които се пее и танцува, ако бяха в училища с компютри, на които ромчетата работят на тях заедно с български деца, тези неща биха били решими."

Според него част от проблема е, че бароните се чувстват всесилни.

"Държавата е наясно с какви престъпления тези хора са натрупали толкова много пари, че да си строят скъпите къщи и да живеят охолно - казва специалистът. - Бароните ще ги има, докато могат да манипулират изборите. Ако се въведе електронно гласуване, ромските барони няма как да влияят на всичко."

Според него благодарение на тях в ромските общности престъпните дейности все още са повод за гордост.

"В момента ромската престъпност е доста по-висока от тази, която беше преди 90-те години - казва той. - Тези хора си изкарват хляба с джебчийство, кражба и продажба на метали, с бандитски действия, особено в малките населени места. Те са се научили, че може да им се разминава всеки път чрез различни хитрости. Пример за такава е използването на децата им за престъпни действия. Когато те са малолетни, никой не може да ги пипне с пръст. Тези тънкости правят борбата на службите за обществен ред много трудна."

Според него в процеса трябва да се включи цялата държава. Като пример за метод, който е бил печеливш за намаляване на ромската престъпност, той посочва смесените полицейски патрули, които е имало преди 90-те години.

"Това улесняваше много, защото се вижда, че стълкновенията стават, когато полицейските сили се опитат да влязат в някоя от къщите в махалите - казва още той. - Ако обаче това го правят местни хора, познати роми, които са отвътре, ромската общност няма да протестира. Сега основният вопъл е, че има расизъм и че всичко се прави нарочно спрямо тях."

Специалистът казва още, че полицейското училище в Пазарджик е успявало да интегрира ромите в професията.

"Когато то съществуваше, низовите кадри, които трябваше да са по улиците, бяха по-качествени, защото бяха обучавани на полицейска дейност - спомня си той. - Същината е, че учиш полицейска администрация, учиш право до някакви степени, учиш десет дисциплини, които са много специализирани. Тогава не получаваха такова образование, каквото една гимназия им даваше, а подходящо за полицейска дейност образование. Това беше единственият начин да бъдат изравнени ромчетата и българчетата като низови полицаи. Сега това нещо не работи."