Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медиците от Горна Оряховица излязоха на протест в края на януари, след като тяхна колежка стана жертва на нападение.
Медиците от Горна Оряховица излязоха на протест в края на януари, след като тяхна колежка стана жертва на нападение.

Доктор осъди за 30 000 лв. пациент, който го злепоставя във форум

Най-честите обиди са: касапи, убийци, некадърници, алчни, некомпетентни и арогантни

От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет.

Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им.

Наред с увеличаването на случаите на нападения над медици нарастват и делата, които хората с бели престилки водят за

публично

обругаване в

социалните

мрежи и най-вече

във форумите

на медицинска тематика. Това е изводът на юристите, които се занимават с дела на доктори, обърнали се към съда.

“Лекарите все повече търсят правата си по съдебен път, а пациентите стават жертви на думите си. Те не знаят, че убиец може да бъде наречен само този, който е осъден за убийство”, казва д-р Мария Петрова, специалистит по медицинско право у нас.

Точна статистика няма, защото делата са както граждански, така и частно наказателни с присъединен граждански иск.

Рекордът е на лекар, който осъдил пациент за 30 хил. лв., защото го обиждал в интернет. Д-р Петрова отказва заради адвокатската тайна да съобщи кой е медикът и от кой град и болница е. Допълва обаче, че всеки може сам да пресметне колко обиди е имало по адрес на доктора.

Тъжната констатация е, че интернет изобилства от ругатни по адрес на медици.

В повечето коментари медиците са посочени с двете имена, болницата, в която работят, понякога дори е даден и телефонът им. Ето малка част от писанията в един от популярните форуми:

Тази жена е пълен касапин, способна да обезобрази човек за 200 лв. Бързаща, претупваща пациентите.”

“Тя уби здравото ми бебе.

Това не е човек,

това е животно,

незачитащо

човешкия живот.

Стойте далеч

от д-р...”

“Мързелива и некадърна, напълно незаинтересована, страшно арогантна и груба жена!”

“Доктори повече от неадекватни, меко казано, безотговорни и тотално некадърни.”

“Този човек е срам за лекарската общност, арогантен, злобен, алчен и изключително некомпетентен. Не заслужава да практикува и дано скоро спре или поне да му се наложи да отиде на доктор и той да се отнесе по същия арогантен начин с него.”

“Кракът ти да не е стъпил там, умориха здрав и прав мъж на 40 години.”

“Мъжът ми влезе за рутинна операция на дебелото черво, здрав и прав в... и за 7 дни го умори д-р... Фрапираща некадърност и арогантност!”

“Той може и да е добър оперативно, но има свръхарогантно държание, просташко и цинично, правейки тъпи шеги и генерални заключения.”

Според д-р Петрова масовото заблуждение на хората е, че като пишат под псевдоними, остават анонимни и не могат да бъдат открити.

“Винаги може да бъдат разкрити по айпи адреса”, казва юристката. Призовани в съда, давали обяснения от типа на “някой го е написал от моя профил”, “написало го е детето, не аз” и пр.

Според нея имало и далеч по-културни начини пациентите да изразят недоволството си. Например да напишат, че първоначалната диагноза не се е потвърдила от втори медик. Сред наруганите лекари имало и такива, които не искали да съдят за уронването на доброто име, но пък търсели

съдействие за

изтриване на

злепоставящия

ги

коментар

“Тогава се свързваме с администратор или модератор от форума. Той изпраща имейл на автора и го предупреждава, че коментарът му ще бъде изтрит или ще бъде заведено дело”, обяснява д-р Петрова. Други пък

искали просто

да получат

публично

извинение

Прокуратурата и полицията се намесват при директна закана за мъст от типа на: Ще видиш какво ще ти се случи, ако те срещна в тъмното. Тогава се образува преписка в районната прокуратура.

На фона на увеличаващата се вербална агресия към медиците нарастват и случаите на директно нападение. По неофициална информация за последните три години те са 170, като по не всички обаче е било образувано дело.

От 2011 до 2013 г. са образувани 10 досъдебни производства, а ефективните присъди са 2, за периода 2014-2016 г. са 11, а ефективните присъда - една.

От 2016 до

2018 г.

делата са 20,

със затвор са наказани двама.

Д-р Мария Петрова
Д-р Мария Петрова

Точна статистика на делата за бити медици трудно може да се намери, защото нападенията се водят по текст от Наказателния кодекс, в който влизат още побоят над полицаи, митничари и други служители. Най-често наказанието за нападението над медик е глоба до 5 хил. лв.

Така например с глоба ще се размине столичанин, който в началото на м.г. скубал и удрял с чанта и ръце медицинска сестра от ИСУЛ. Причината - два дни преди нападението тя му направила забележка да разговаря по-тихо със съпругата си, защото пречели на другите пациенти в стаята.

Районният прокурор на

София Радослав Димов:

Най-често нападението над

медици се наказва с глоба

Четири години и три месеца затвор получи Кирил Войков, който през 2017 г. наби двама лекари и охранител в бургаска болница.
Четири години и три месеца затвор получи Кирил Войков, който през 2017 г. наби двама лекари и охранител в бургаска болница.

Най-често, когато на медика е причинена лека телесна повреда, само болка и страдание, наказанието е до 3 г. лишаване от свобода, а ако извършителят не е осъждан - е глоба. Това обясни районният прокурор на София Радослав Димов. От 2017 до 27 юли 2018 г. в Софийската районна прокуратура са се водили четири дела за директно нападение над медици и три за закани.

“Делата се развиват в рамките на 6 месеца, но продължителността зависи от съдебномедицинската експертиза. Обикновено има доста свидетели, които трябва да бъдат разпитани и често те казват различни неща”, добави прокурор Димов.

В Софийската районна прокуратура има специален прокурор, който е определен да работи приоритетно по делата за нападения над медици. Неговият телефон е изпратен и до всички болници в София и Спешна помощ. “Идеята е да имаме информация от самото начало”, обясни районният прокурор на София. По негови наблюдения нападателите над лекари са предимно афектирани, а по-рядко пияни или дрогирани. “Но дори и афектирани, трябва да осъзнават, че тези, които нападат, са дошли да им помогнат”, смята той.

Радослав Димов
Радослав Димов