Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Десислава Кулелиева
Снимки: Десислава Кулелиева

Искам всеки литър гориво да бъде така контролиран, че хората да бъдат сигурни, че никой никъде не може да краде

Система, която се намира в новия център в ГДБОП и която координира непрекъснатото следене на пътя на горивото - от влизането му на наша територия до хората. Това представиха ГДБОП, НАП и "Митници" пред премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на транспорта Росен Желязков, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и председателя на комисията за борба със сивата икономика Емил Димитров-Ревизоро, шефа на митниците Георги Костов и на НАП Галя Димитрова.

"Искам да спрат тези приказки, че не контролираме горивата, че системата БАЦИС периодично се пробива", заяви премиерът. "Който каже, и в парламента, за това съм довел и депутати, че има пробиви някъде, докарваме го тук, слагаме го в центъра да стои два-три дни, да види кораба или танкера на монитора, закарваме го да го види и физически, и да се увери, че е същият, а не е друг някакъв Искам тези приказки да спрат и хората да бъдат напълно спокойни, че никой от никъде не ги краде", допълни още Борисов.

"Костваше много усилия. От 2015 г се мъчим да направим този координационен център - така че и ведомствата заедно да се контролират едни други. Да се следят данъчен, митничар, граничар, БОП. Много ми обясняваха как не може да стане, как нямаме това или онова, но  най-накрая успяхме", заяви той.

Премиерът поиска и му бе показано как се засича кой колко е внесъл и дали не се прави "бъркоч", както се е изразявал шефът на агенция "Минтици" Георги Косков, или както му казвал шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов - "дизайнерска стока".

"Написани ли са писма до рафинериите и до складовете, които да разрешат физически контрол на тяхна територия", обърна се Борисов към транспортния министър Росен Желязков.

След като получи утвърдителен отговор, че са написани писма, премиерът се зарече, ако те не разрешат физически контрол, да се сложат дронове.

Росен Желязков, Менда Стоянова, Бойко Борисов, Младен Маринов, Сотир Цацаров и Владислав Горанов
Росен Желязков, Менда Стоянова, Бойко Борисов, Младен Маринов, Сотир Цацаров и Владислав Горанов

Как работи цялата система и всички подробности очаквайте по-късно.