Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 7 януари 1943 г. големият изобретател и инженер Никола Тесла е открит мъртъв в стаята си в хотел Wyndham New Yorker. Той е на 86 години. Сам и разорен. След разочароваща кариера, в която много от неговите идеи сякаш са дошли твърде рано или пък са използвани с успех от други, след като той се е отказал от патентите си.

В наши дни компания за милиарди показва, че името на Тесла е синоним на успех. Постиженията на фирмата също спомогнаха за посмъртното признание за изобретателя, който притежава около 300 патента за различни открития, между които са първият мотор, задвижван от променлив ток, както и технологията за безжични комуникации на дълги разстояния.

Наскоро разсекретени файлове на ФБР показват, че личните му документи - над 80 000 листа, са се ползвали с особен интерес от страна на американските власти. Причината е, че в последните две десетилетия от живота си Тесла разработва секретно супероръжие за отбрана, което според него ще сложи край на всички войни.

Той нарекъл устройството си Teleforce, но в пресата то

получило популярните названия "лъч на мира" или "смъртоносeн лъч".

Получил вдъхновение за него от генератора на Робърт Ван де Грааф, който ускорявал частици, използвайки електростатично отблъскване, и след това ги изстрелвал през дюзи към определена цел.

Описвайки апаратурата си през 1937 г., Тесла твърди, че може да се използва за спиране едновременно на 10 000 вражески самолета на разстояние от 200 мили. "Моят апарат проектира заредени частици, което дава възможност да прехвърляме на голямо разстояние с трилиони пъти повече енергия, отколкото е възможно с лъчи от всякакъв вид", казва той. По този начин хиляди конски сили могат да бъдат насочени в поток, по-тънък от косъм, така че нищо да не може да им устои.

Освен това Тесла твърдял, че оръжието ще сложи край на войната, защото никоя страна с такова мощно отбранително оръжие не може да бъде успешно нападната. Всъщност според описанието на самия Тесла оръжието е съчетание от четири изобретения: устройство за нулиране на възпрепятстващия ефект на атмосферата върху частиците, метод за генериране на висок потенциал (до 50 млн. волта) и създаване на огромна електрическа отблъскваща сила.

Не само в епохата на световните войни, когато гражданите на градове като Париж и Лондон се ужасявали от въздушните бомбардировки от новото поколение самолети, а и в наши дни подобно откритие би могло да предизвика революционни промени в света. Но на времето, както и при много от другите негови изобретения, е било трудно да се намери кой да го финансира. Така през 1934 г. Тесла се опитва да получи пари от Джак Морган, син на големия американски магнат Дж. П. Морган.

Защо все пак излиза, че някой тайно се е интересувал от чертежите на великия учен и как те попадат в чичото на сегашния американски президент Доналд Тръмп, четете в новия брой на сп. "Космос"