Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Измаменият архитект Светослав Стоилов
Измаменият архитект Светослав Стоилов

Светослав Стоилов подал сигнал 10 дни след престъплението

Архитект от София даде близо 100 хил. лв. на телефонни измамници и съобщи в МВР едва 10 дни по-късно. Жертвата е 71-годишният Светослав Стоилов от кв. “Сухата река”.

Измамниците позвънили на домашния му телефон на 25 януари и се представили за полицаи. Обяснили му, че са по следите на банда телефонни измамници, които са го набелязали за жертва. Поискали мобилния телефон на мъжа и продължили да го обработват, а на домашния се обадили мошениците. Те започнали да го заплашват, а “полицаите” го съветвали да даде всичките си налични пари, за да хванат бандитите.

Арх. Стоилов събрал 91 540 лв. , както и бижута, и по указания ги оставил в паднало дърво в района на Транспортна болница. При ново обаждане на мошениците събрал още пари, които също захвърлил близо до болницата. Измамниците дори се обадили на Стоилов на 31 януари и му благодарили за помощта. “Хванахме ги”, казали мошениците.

Мъжът се усетил едва на 5 февруари, че може би е жертва на измама, след като гледал репортаж по телевизията. “Оставете ме, нека ги хванат, тогава ще говоря”, каза за “24 часа” арх. Стоилов.

“Чакам да ми се обади този, който ме измами”, каза още 71-годишният мъж и добави, че мошениците се интересуват от имотите и апартамента му. “В един момент ставаше въпрос не само за парите, а за живота ми”, заяви мъжът. Той живее в апартамента с майка си и брат си, който също е архитект.

От началото на 2019 г. в София всеки ден има заявени между една и две телефонни измами, съобщи Иво Величков от СДВР. “Полицията, прокуратурата и другите държавни институции не искат пари по телефона”, за пореден път припомни Величков. И посъветва хората да не се притесняват от закани на мошениците за физическа разправа.

Миналата седмица в София отново имаше измама със 100 000 лв. При нея възрастен мъж дал парите на 10 януари, а мошениците го потърсили отново на 24-и, като го карали да продаде апартамента си. Човекът разказал на съсед, който го предупредил, че е жертва на измама. След като подал сигнал в МВР, полицията залови две мулета, които взели плик с описани 100 лв., оставени от мъжа.