Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Авторът
Снимка: Авторът

Народните представители от ГЕРБ - Монтана Дилян Димитров и Ирена Димова рестартират проекта за супер зимна ски зона под връх „Ком“. Вече имало проявен инвеститорски интерес за изграждането й.

„ Град Берковица е с уникални природни дадености. Освен достъпната планина градът вече има и водопровод с минерална вода от с. Бързия, осъществен с помощта на правителството. Това позволява развиване на целогодишен балнео и ски туризъм, а към тях можем да добавим и поклоннически и културен туризъм”, каза Дилян Димитров.

„Хората от Берковица настояват да се случи този проект. Местните не желаят да напускат домовете си. Ако тръгне проектът, те ще имат работа, ще се разкрият работни места и бизнес за целия регион.”, подчерта Димитров.

Мега проектът носи името “Берковски балкан“ и датира от 2006 година. За неговото реализиране беше създадено дружеството „Ком 2016”АД, където акционери са общинската управа и “Главболгарстрой”. 4500 декара са от училищното настоятелство.

Необходимо е да се започне с изграждането на писти до 13 километра, а след това до 25 км. В проекта са предвидени и писта за сноуборд, стрелбище и трасе за биатлон, площадка за делта и пара планери, 6 въжени линии. За любителите на зимния спорт ще бъдат изградени малки хотели, чайни до пистите и заведения за хранене. Предвижда се базата да поема до 15 000 туристи дневно. Иградени са информационен център и 72 км екопътеки.