Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гриселда Бланко – Кралицата на кокаина

/ Най-богатата жена наркобарон е един от водещите дистрибутори на дрога на колумбийския картел "Меделин“

„Дейдланд“ мол, Маями, 1974 г.

Бял пикап „Форд“ спира на паркинга пред претъпканата с хора сграда. От него излизат двама мъже, въоръжени с автомати. Нахлуват през входа и се насочват към един от магазините за алкохол и цигари. Търсят собственика, който е конкурент на шефа им в наркобизнеса. Искат го мъртъв. Секунди по-късно той вече лежи на земята, разкъсан смъртоносно от дузина куршуми. Стрелба се чува и отвън. Оказва се, че в пикапа чакат още хора. Стрелят по втори човек. Той също е убит. Други двама са ранени.

Нападението е на първите страници на всички вестници, в централните репортажи на телевизиите - това е първата стрелба, станала на публично място в Маями, с участието на колумбийци. Началото на кокаиновите войни в Америка е поставено.

Час по-късно екзекуторите са заловени и признават, че са част от наркокартел. Не издават името на шефа си, но благодарение на близки на убития разследващите успяват да разберат кой е. Щатските ченгета са шокирани. Оказва се, че гангстерът, поръчал удара, не е мъж, а жена - колумбийката Гриселда Бланко. В подземния свят обаче няма дори и нотка на изненада. По това време сред наркотрафикантите, наемните убийци, крадци и сводници, тя вече е известна като „Кралицата на кокаина“ и е един от водещите дистрибутори на дрога за картела "Меделин".

Не със стрелбата в „Дейдланд“ мол започва историята на единствената жена, която е част от класацията, оглавявана от Пабло Ескобар за най-богатите наркобарони в света. Джебчийство, проституция, отвличания, грабежи и убийства съпътстват целия живот на първата кокаинова милиардерка. През далечната 1943 г., когато тя се появява на бял свят в един от най-бедните градове в Колумбия - Картахена, никой не предполага, че тридесет години по-късно продажбите на наркотика, който тя ще движи из цяла Америка, ще й носят печалба от 80 млн. щатски долара на месец.

Каква обаче е историята на най-богатата наркобаронеса?

10 февруари, 1946 г. Меделин, Колумбия.

Това е поредната вечер, в която 3-годишната Гриселда Бланко ще заспи гладна. Майка й Ана Лучия Рестрепо днес отново е изхарчила всичките си пари за пиене. Както обикновено, тя ще се разкрещи на детето, ще му удари няколко шамара, а след това ще се оттегли в стаята си, където ще се отдаде на гуляй с поредното ново гадже. Няколко месеца по-рано жената е решила да се премести от Картахена в Меделин, защото е разбрала, че там може да намери по-добре платена работа. Единственото, което намира обаче, е нов мъж, на когото да разчита финансово. Едва навършила шест години, Гриселда е изнасилена за първи път от него. Следва системен сексуален тормоз, на който майката не обръща никакво внимание, въпреки оплакванията на детето.

В този суров свят, на девет години момичето преоткрива улицата и решава, че е време да започне да се издържа само. Приятелите й, които са приблизително на нейната възраст, й показват тънкостите в джебчийството. Тя се оказва истински талант. Ловко пребърква чанти и джобове без жертвите да усетят. Много скоро Гриселда дори започва да разпределя териториите между джебчиите.

На единадесет години в главата на Бланко се въртят мисли само и единствено за това как да спечели повече пари. Точно в този период в Меделин се случват няколко поредни отвличания на известни хора, за които се иска висок откуп. Малкото момиче е възхитено. Сформира група и дни по-късно отвличат 6-годишно момче на заможни родители. То обаче прави опит да избяга, а малката Гриселда, без много да му мисли, го застрелва в главата. Трупът му е намерен в околностите на града. Никой не разбира кой е натиснал спусъка. След години неин роднина ще сподели, че тази история е силно преувеличена, но няма да отрече категорично, че се е случило.

На 16 години Гриселда участва и в първия си въоръжен грабеж в компанията на няколко момчета. Те заплашват с пистолет и пребиват местен магазинер, а след това крадат оборота му. По това време тя вече не живее с майка си и втория си баща, а при приятелка. На същата възраст тийнейджърката започва да се занимава и с проституция по улиците на по-заможните квартали в Меделин. Това е поредният занаят, в който ще покаже таланта си. За кратко време се прочува като истински факир в нежните ласки, а клиентите й се увеличават с всеки изминал ден. Смята се, че второто убийство, което извършва, е на неин клиент. Застрелва го в главата, след като той отказва да й плати. Скоро Гриселда обслужва много ограничен кръг от неприлично богати мъже. Година по-късно вече отговаря и за още няколко момичета, които самата тя вкарва в бизнеса.

На колко години Гриселда заминава за Америка и създава своята кокаинова империя, четете в печатното издание на "168 часа".