Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Третия райх още преди войната е инициирана първата масова кампания за трезвеност. Разбира се, това изобщо не е случайно и има връзка с идеологията на режима - създаване на раса от здрави и боеспособни младежи, които са нужни за завоевателските цели на фюрера.

Ненапразно Хитлеровата младеж и Съюзът на германските девойки са включени активно в пропагандната кампания против пушенето и употребата на алкохол. В края на 30-те години Херман Гьоринг, вторият човек в райха, дори издава указ, с който

забранява на военните да пушат

по улиците,

по време на походи и шествия. Пушенето е забранено и за работниците в кратките почивки, както и за ученици и учители в училищата, персонала и настанените в болниците и почивните станции. От юли 1943 г. е забранена употребата на тютюн на обществени места за лица под 18 години, а през 1944 г. се въвежда и забрана за пушене във влаковете и в градския транспорт. Любопитното е, че се е смятало и за престъпна небрежност, ако шофьори са станали участници в катастрофи, докато пушат.

Строго се контролира и ограничава и рекламирането на тютюневи изделия.

Под влияние на идеологията се оформя и обществена дискусия дали пушачите като рушители на собственото си здраве трябва да получават медицинска помощ наравно с останалите пациенти. Въпреки че много от нацистките лидери се включват, истинската звезда на кампанията е Адолф Хитлер.

Списание от онези години издига лозунг: “Братко националсоциалист, знаеш ли, че твоят фюрер е против тютюнопушенето и смята, че всеки германец е

отговорен

пред целия народ

за всичките си дела и мисии и няма право да руши тялото си с наркотици?".

Консумацията на алкохол също е обект на силни ограничения в Третия райх. За правоверните поддръжници на режима направо е одобрена специална здравословна диета - насърчава се потреблението на

плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб

и се препоръчва избягването на мазнини. Ръководство за здравето от 1942 г. провъзгласява: “Майки, трябва абсолютно да избягвате алкохола и никотина по време на бременност и при кърмене. Те пречат, увреждат, нарушават нормалния ход на бременността”. "Пийте плодов сок!", увещава германския народ филм за общественото здраве от онези години и препоръчва на хората, че "могат и трябва да поддържат здравето си чрез разумен начин на живот".

Макар да изглеждат рационални обаче, тези призиви се водят от принципите на

теорията за "расовата хигиена",

в които тютюнът и алкохолът се разглеждат като "генетични отрови". Във връзка с това Мартин Гумперт, лекар от еврейски произход и противник на нацисткия режим, който успява да емигрира, пише, че кампаниите за здравословния начин на живот имат за цел да прикрият факта, че здравето в нацистка Германия се е влошило драматично. “Въздържателят Хитлер, който по убеждение никога не приемал капка алкохол... сега тласка хората, на чиято глава се намира, към фатален алкохолизъм”, пише лекарят.

Освен това тези инициативи прикриват и отклоняват вниманието на населението от зверствата спрямо евреи, хомосексуалисти и тези, които са обявени за малоценни. Не на последно място, през военните години с тях се отклонява и вниманието от липсата на нормални доставки.