Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Вирусът поваля за 2 часа, започва с общо неразположение, температура и главоболие

l Сблъскваме се за първи път с щама “Мичиган” и нямаме имунитет за него

l Болни са около 100 хил. души

Въпреки че смъртоносният грип вече покоси 9 души, пикът на епидемията у нас все още не е настъпил.

Последните данни показват, че в момента са заразени около 100 хиляди души. Миналата година по това време броят им е варирал между 200 000 и 400 хиляди на седмица.

Още в началото на месеца главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев алармира, че

братовчедът на свинския грип ще разболее най-много млади хора

в трудоспособна възраст.

"Това е щамът "Мичиган", срещу който нямаме имунитет - обясни д-р Кунчев. - Засяга също хората с наднормено тегло, бременните и децата, а не толкова възрастните хора над 65 години, за които обикновено твърдим, че са рискова група."

Според него характерно за този вирус е, че може да засегне нервната система и да доведе до тежки неврологични усложнения като менингити и енцефалити. Най-честото усложнение остава пневмонията. При този щам тя много бързо се развива в интерстициална атипична вирусна и на рентгенова снимка се вижда добре, но трудно се чува на слушалка и понякога се пропуска. Води до тежка дихателна недостатъчност и всъщност това е основната причина, която води до смърт. Другите са свързани със засягане на централната нервна система или други органи.

Сред жертвите е и петгодишно дете, което

почина след бързо

развила се пневмония

вследствие на грипна инфекция.

"Това се е случило от по-агресивен вирус, от една страна, и по-слаба имунна система, от друга - споделя пред "168 часа" д-р Емил Илиев. - Води до пневмония и след това до смърт. Но това се случва и при възрастните, не само при децата."

Интересното тук е, че

Мичиган” е нов

за страната ни

и досега не е разболявал. Тъй като е близък до свинския грип, може да се очаква, че хора, които са се срещали с него и са го преболедували, ще имат някакви остатъчни антитела, но в повечето случаи те не са достатъчни, за да предотвратят заразяване.

Всъщност грипът се развива само за няколко часа и продължава 5-7 дни. Симптомите са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината.

За 4-5 дни до седмица един млад организъм трябва да се справи с грипа, но ако до 4 дни първите симптоми не отшумят, трябва да се отиде на лекар.

"Няма нужда всички да се втурнат към джипито - категоричен е д-р Кунчев. - То не е и възможно, при положение че десетки хиляди вече боледуват - представете си всички едновременно да отидат на лекар."

Грипът много ясно се отличава от останалите респираторни инфекции по това, че поваля изведнъж, напомни експертът. И името му идва от френското "грабвам", защото за 2 часа те грабва и поваля. Не започва постепенно с хрема, а с общо неразположение, температура, главоболие и пр.

На този етап

няма начин грипната епидемия да се спре

В миналото е имало опити на островни държави да се изолират напълно от материка, но с това само са отлагали епидемията и не са я предотвратявали.

Затова лекарите алармират болни хора да не ходят на работа, нито деца със симптоми на грип да се водят на градина.

Изследванията показват, че усложненията при грипа засягат белия дроб. "През последните години едно от усложненията на тежката пневмония при грипа се явява системната аспергилоза", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

В края на миналата година хора в почти цялата страна се оплакваха от кашлица, която продължава с месеци. Те обаче са по-податливи към заразата и трябва да се пазят повече.

Лекарите са единодушни, че

хората подценяват заболяването

"Обикновено, ако човек реши, че може да кара така и да продължи да ходи на работа или училище, увеличава риска от развитие на усложнения - разказва д-р Кунчев. - Затова е важно, когато очевидно става въпрос за грип, да останем 2-3 дни вкъщи, което значително ще облекчи симптомите."

Затова е важно да се започне своевременно антивирусно лечение, защото то е ефективно в първите 24 до 48 часа от проявата на признаците.

У нас има два антивирусни препарата

"Разбира се, ако има главоболие, може да се пият обезболяващи или сиропи за кашлица - споделя здравният инспектор. - Те подпомагат организма и смекчават симптомите, но не лекуват грипа, както не го лекуват и антибиотиците. Това е другата болна тема, която непрекъснато повтаряме.

Чиста вирусна инфекция, лекувана с антибиотик, е хвърляне на пари на вятъра. Даже в някои случаи утежнява положението заради дисбактериозата, която предизвикват антибиотиците.

Те не правят разлика между болестотворни и полезни бактерии, а атакуват всичко, затова трябва да се пият, когато има бактериално усложнение, когато е преценил лекар, като е най-добре да се прави антибиограма, която да прецени кой е най-подходящ.

Даването на лекарства на сляпо няма ефект.”

Все пак специалистите изтъкват, че е нужна консултация с лекар преди прием, защото дори лекарствата, които се продават без рецепта в аптечната мрежа, крият рискове от усложнения.

Вирусолози подчертават също, че

антибиотиците не само не са ефективни при грип, а може дори да са опасни.

По принцип се смята за редно антибиотици да се предписват единствено въз основа на кръвно изследване или поне след обстоен преглед от лекар.

Потърсилите помощ от специалистите вече са много и по тази причина е обявена грипна епидемия, а децата са пуснати във ваканция в Пловдив, Добрич, Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен, Ямбол, Варна и Софийска област.

В София все още не е обявена, защото хората са много, но според специалисти

повечето се опитват да се лекуват сами

По този начин не може да се разбере истинската бройка на заразените.

Здравните инспектори смятат, че до края на седмицата и в столицата вече ще е настъпил пикът на болестта.

Един от големите проблеми обаче е, че в много от болниците в страната

има проблем с настаняването на пациенти

с усложнение вследствие на грипния вирус. Допълнителни легла са открити във всички заведения. Детските отделения са с по около 15 деца повече от капацитета.

Много от малките са с кънтяща кашлица, 39-40° температура, повръщане и пълна немощ. Според статистиката до момента децата до 4 г. и учениците до 18 са най-многобройната група болни с респираторни инфекции.

Това се усеща и в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.

"Положението не е критично, но в момента лекуваме предимно деца с грипни усложнения и с ротавирусни инфекции", коментират от болницата.

Специалистите обаче са категорични, че

не трябва да се създава хаос,

защото притеснението и стресът допринасят още повече за отслабването на имунната защита.