Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатката от БСП Елена Йончева е обвинена в пране на пари, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред “24 часа”. Това става близо два месеца и половина след като на 8 ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народната представителка от левицата. Тогава тя го даде доброволно.

Разследването срещу Йончева е за извършени финансови операции с пари, за които има съмнение, че са присвоени от КТБ. По конституция тя може да бъде разследвана само затова, за което е поискан имунитетът ѝ.

Според разследващите присвоените пари били прикривани чрез офшорната компания “Далий Трейдинг Лимитид”. Подозренията били, че зад нея стои бившият собственик на фалиралата банка Цветан Василев. В момента той е задочно подсъдим по мегаделото за присвояване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ.

На 17 април 2012 г. Йончева, която била едноличен собственик на “Авторска телевизия” ЕООД, учредила съвместно с “Далий Трейдинг Лимитид” дружество “Офроуд” ООД.

“Далий Трейдинг Лимитид” срещу своите 50 дяла се задължило да извърши парична вноска в размер на 315 000 лв., от които 310 000 лв. да бъдат отнесени във фонд “Резервен” на “Офроуд” ООД. Дружеството също се задължило след учредяването на “Офроуд” ООД да направи и допълнителна вноска в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година при годишна лихва 5 %.

Прокуратурата твърди, че парите били присвоени от влоговете на гражданите в банката. Имаме основания да смятаме, че Йончева или е знаела, или е предполагала, което се извежда от показания на свидетели, смятат обвинителите.

Сигналът срещу депутатката е подаден от двама народни представители. Спецпрокуратура образувала делото на 31 август.

“Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г. в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война”, коментира Елена Йончева във фейсбук. Тя добавя, че “правителството и Б. Борисов започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници”.

“Стоя твърдо зад Елена Йончева и я подкрепям в желанието ѝ да търси истината”, заяви пък соцлидерката Корнелия Нинова в позиция до медиите.

“За мен няма съмнение, че това се прави заради нейните смели журналистически разследвания на кражбите на властта и приближените им фирми”, казва още Нинова.