Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На плажната ивица до блатото Алепу край Созопол е започнало строителството на ваканционно селище. Теренът е частен и се разпростира на около 20 дка, като се намира между нос Свети Тома и т.нар. "Шофьорски плаж" на самия бряг.

Това е плажът със знаменитата финална сцена от “Оркестър без име”.

Според инженери излятите бетонни основи предполагат 6-8-етажна сграда.

Теренът е частен и на него ще се изграждат два ваканционни комплекса "Алепу Вилидж" и "Алепу - Бриз вилидж" на площ от 21 дка. Преди да започне строителството им обаче брегът трябвало да се укрепи, заради което са струпани машините. Проектът предвижда зад плажа да се появи туристически комплекс с хотелски стаи и апартаменти, заведения, подземен паркинг и басейн.

Инвеститори на проекта са три фирми - софийската "Главболгарстрой Турс", "Бриз 2000" ООД- Божурище и созополската "Алепу вилидж".

Според институциите всичко по строежа било законно въпреки, че попада в две зони на НАТУРА. Заради това през декември 2017 г. бургаската РИОСВ е излязла с положително становище по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение, тъй като прецедурата се изисква по Закона за биологичното разнообразие.

Първоначално проектът е отхвърлен от екоминистерство след възражения от еколозите, но после бе преработен и екоинспекцията в Бургас му даде зелена светлина.

"В момента институции и инвеститори играят "ва банк". Гнезденето на пчелояда започва след броени месеци и трябва да се молят да не изчезне от тези места, в противен случай ще постави под въпрос самия проект, а за доклада за съвместимост някой ще трябва да отговора пред прокурор", заяви Тома Белев. Освен опасносттта от изчезване колониите на пчелояда, трябвало да се отчете и риска за черния щъркел, чийто местообитания били в района.

Теренът се намира на 500 метра от защитено блато Алепу, но е обявен за урбанизирана територия в Общия устройствен план на Созопол. Кметът на града Панайот Рейзи не бе открит за коментар с какви параметри се разрешава строителството там. За да може да се строи на терена още през 2007 г. бил сменен статута му с частично изменение на ПУП-а с отредени УПИ, а 10 години по-късно от РИОСВ-Бургас са излязли с положително становище за инвестицията.

"В момента само укрепваме свлачището и до края на май ще бъде готово. Не мога да каже кога ще започне строежа на ваканционния комплекс, но всичко си е законно - има одобрени проекти, строителни разрешения", коментира пред "24 часа" представителят на ГБС Ангел Бърнев.

Вижте и видео от дюната на "Смокиня", която беше унищожена миналата седмица

Четете още:

Строеж на нов парк върху дюни е одобрен въпреки сигналите. Още през септември от плана изчезва плажът

Дюната, която никога вече няма да видим заради гледката на един простак (Видео)

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Най-големите извращения срещу природата