Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор обяви, че е започнал "административно производство" срещу компаниите - собственици на социалните мрежи фейсбук и туитър, предаде РБК.

Това може да означава глоба за компаниите, обвинени в нарушаване на законите за съхраняване на лични данни на руски граждани. Гугъл вече бе санкционирана с глоба от 500 хил. рубли (малко над 7500 долара) за друго нарушение. В сегашния случай обаче наказанията ще са по-малки - около 5 хил. рубли, или близо 75 долара, обяснява "Интерфакс", като цитира скорошно изявление на директора на Роскомнадзор Александър Жаров.

Регулаторът обяснява, че е поискал от "Фейсбук" и Туитър" да изпълнят изискванията на закона, но отговорите им са били единствено "формални". Не е изпълнено настояването "личните данни на руските потребители да се намират в Русия" (действащ от 1 септември 2015 г.), а и компаниите не казват кога биха се съобразили.

Според Жаров двете компании имат месец, за да изпълнят исканията.

"Ройтерс" цитира свои източници, които според агенцията са съобщили през ноември за планове Москва да започне да налага по-сериозни глоби на технологични компании, които не се съобразяват с руските закони. Електронното издание "Медуза" отбелязва, че в Административния кодекс не се уточнява какви могат да са наказанията за нарушаване на правилата за съхранение на лични данни.

Интересното е, че тези суми изобщо не са големи. Миналата година ЕС наложи рекордна глоба на Google от 4,3 млрд. евро.

Интернет гигантът беше глобен заради налагането на своите приложения в мобилната платформа Android и имаше 90 дни да се поправи.

Причината е действията на компанията, с които тя налага своите приложения и услуги в мобилната платформа Android, която разпространява безплатно. Санкцията беше обявена от еврокомисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер.