Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ислямистките организации ползват системата хауала.
Ислямистките организации ползват системата хауала.

Разбитата у нас банда за финансиране на терористи е използвала системата хауала (хавала).

Как работи тя?

Хaуала в превод от арабски може да означава промяна, замяна, обмен, превод, прехвърляне на средства, промяна на собственост и т.н. В Европа тази дума се използва за описание на древна система за прехвърляне на парични средства. Тя съществува още преди исляма, но е развита през Средновековието и се разраства с налагането на исляма по света заради необходимостта от финансиране на търговски дела на големи разстояния. Така системата хауала се повлиява и става част от ислямското правораздаване, шариата.

Хауала се гради основно върху доверие между отделните лица по веригата. Така тя започва да служи на арабските търговци и керванджиите, които вместо да носят големи суми и ценности по целия път, излагайки се на риск, използват това средство - отложено разплащане срещу гаранция. Така плащането се извършва не в момента, а чрез възможността страните да се разплатят по-късно чрез изграденото помежду им доверие.

Така например първият по веригата насочва втория да потърси трето лице, което вече става длъжник вместо него. Системата хауала е всъщност прехвърляне на дълг между субекти, които погасяват задълженията си чрез поръчител.

Финансови операции от този тип у нас започват по-масово през 2013 г. по данни на финансовото разузнаване. Засечени са много на брой парични преводи по едно и също време от много различни хора, които видимо нямат връзка по между си от разни места, които не са далеч едно от друго. Повечето от хората, които го правят са бежанци от Сирия или нелегални мигранти от различни арабски страни, Афганистан Пакиснат и Иран, които временно живеят в България или просто преминават от тук на път за Западна Европа.