Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Несъществуващото на картата село Ставри Димитрово, по-известно като "Митничарското" или "Веселото" село" завинаги остана символ на незаконното строителство в страната.

Само допреди 9 години 45 луксозни вили с барбекюта, басейни и яхти бяха изникнали като гъби по язовир "Ивайловград". Богаташките имоти бяха

построени в чашката на язовира

върху държавна собственост без никакви разрешителни за това. Те се оказаха собственост на митничари от Свиленград и околностите. През 90-те години край язовира настъпва истински бум на строителството и старите вили се превръщат в огромни палати с всякакви екстри в тях. В началото институциите констатират нарушенията, но баровците си плащат глобите и продължават да строят с пълна сила.

В селото къщи имаха и бившите шефове на "Пътни такси и разрешителни" - Свиленград, Тенчо Василев и Павлин Паришев. Последният дори си позволи да сложи и етикет на селището - "Министерство на веселбата".

По документи язовирът и до днес се води държавна собственост и се стопанисва от НЕК, но по времето, когато е застроен, той се превръща в частен, а достъпът до него е ограничен.

Собствениците на скъпарските имения тогава се радваха на домовете си, които са

опасани с 3-метрови огради и телени мрежи

Бонус към целия лукс са и частни кейове, както и рибарници. Живеещите в тях са истински щастливци, защото не плащат никакви данъци и такси, тъй като за общината постройките не съществуват. Въпреки това обаче те разполагат както с електричество, така и с питейна вода.

През 2011 г. започва показна акция по срутване на незаконните къщи. Селото се превръща в тихо и пусто място, а от луксозните постройки остават само тухли и бетон.

Много преди да се прочуе със скъпите строежи, Ставри Димитрово успя да влезе в националните новини. На 3 май 2003 година там е разстрелян бандитът Садретин Гюлал - Сташек 43-годишният турчин, който бе един от босовете в трафика на текстилни стоки от Турция през България, е покосен от 4 куршума в главата и един в сърцето, докато пътува към селото с фиата си. Стрелецът и поръчителят и до днес остават неизвестни.

Изглежда, че незаконни постройки не се появяват само в района на яз. "Ивайловград".

Цяло градче от вили, обзаведени като за 5 звезди, необозначено на картата, се ширеше необезпокоявано и насред водите на язовир "Въча". Местните хора го наричаха "Софийския квартал" заради паркираните край бреговете на водоема скъпи джипове със столична регистрация.

Плаващите къщи бяха 17 на брой, а собствениците им изобщо не се стряскаха от актове. Експерти тогава обясниха, че строежите застрашават сигурността на водното съоръжение. Те не изключваха при скъсване на закотвянето да потеглят към стената и да повредят преливника.

Така и не се разбра кой и кога идва във вилите, а в момента те са туристическа атракция. Язовир "Цонево" край Варна също не остана неопетнен. Оказва се, че в продължение на две години са раздадени десетки държавни парцели на първа линия на язовира. Богаташките къщи са на 50 км от морската столица и в непосредствена близост до водоем със статут на резервен за водоснабдяването на града.

Там строителството е категорично забранено, тъй като имотите попадат във II пояс на санитарно-охранителната зона на язовира. Проектът бе наречен "Весело село 2".