Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 88 години четирикратният носител на “Оскар” Клинт Истууд все още кипи от творческа енергия и продължава вярната си служба на киното. С последния си труд на снимачната площадка той освен всичко друго се нагърбва с отговорността да режисира себе си в главната роля пред камерата за криминалната драма “Трафикантът” (The Mule 2018).

Такава двойна изява Истууд демонстрира за последно преди десет години с лентата “Гран Торино”, която натрупа солидни финансови приходи. Изводът от този комерсиален успех е, че Мъжът без име определено може и сам да впечатли публиката, ако поиска. Даже е най-добре да бъде оставен да се развихри.

Историята в “Трафикантът” е повече от обещаваща и вълнуваща - задвижена е от действителните премеждия в живота на Лео Шарп - най-възрастният човек, арестуван за трафик на наркотици.

Идеята връхлита Истууд под формата на статия в “Ню Йорк Таймс” с атрактивното заглавие: “90-годишното муле на картела Синалоа”. В материала се разказва за Лео Шарп. Той е ветеран от Втората световна война, награден с Бронзова звезда за службата си. По-късно се сдобива и със славата на умел градинар и флорист, прочул се с хибридизирането на популярни нови породи цветя, по-специално лилия. Голямата известност обаче го връхлита с изявите му като Eл Тата (Дядото) - един от най-добрите (и най-старият) трафиканти на мексиканския картел, ръководен от Ел Чапо.

Повече от 10 години Ел Тата с голям успех транспортира хиляди килограми кокаин, с което се превръща в градска легенда сред престъпниците, запознати с неговите подвизи.

Шарп е арестуван през 2011 г. в Мичиган, докато шофира стария си пикап към Детройт, натоварен с над 90 килограма кокаин на стойност 3 милиона долара. При спирането си от органите на реда, знаейки какво ще открият, той се обръща към полицаите с думите: “Просто ме убийте и ме оставете да напусна тази планета”.

През 2013 година пенсионерът се признава за виновен. Пред съда обяснява, че е извършил престъплението само заради парите и трафикът на наркотици е единственото му криминално проявление.

Според признанията му мъжът е отговорен за пренасянето на близо 500 килограма кокаин. Обвинението твърди, че ветеранът е пренасял редовно марихуана и кокаин от Западния бряг на САЩ до щата Мичиган от 2000 година до задържането си.

Адвокатите на Шарп твърдят, че клиентът им страда от деменция и затова се е оплел в тази криминална схема. Осъден е на 3 години затвор, а през юни 2015 г. е освободен предсрочно заради влошено здраве. Лео Шарп умира на 92-годишна възраст.

В “Трафикантът” на Истууд сюжетът поднася историята на 80-годишния Ърл Стоун - разорен, самотен и изправен пред фалита на бизнеса си. Като по поръчка обаче възрастният мъж получава работна оферта, която изисква от него единствено да кара. За Ърл това са просто лесни пари - само ще шофира напред-назад.

Всъщност обаче той е предоставил куриерските си услуги на мексикански картел за пренос на наркотици. Стоун се справя така добре със своите отговорности, че с всеки изминал ден количеството на товара му расте. Накрая дори му бива зачислен човек, който да има грижата за безпроблемната му служба.

Трудолюбието на Ърл обаче прави впечатление и на други - DEA агентът Колин Бейтс надушва следите му.

Ветеранът от войната вече е забравил финансовите си проблеми, макар в този момент да започват да му тежат и грешки от неговото минало. Дали обаче ще има време да се поправи, преди законът да го застигне или главорезите да решат да се отърват от него?

Пред камерата Истууд си партнира с Брадли Купър, в ролята на агента Бейтс, както и с дъщеря си Алисън Истууд.

Участват още Майкъл Пеня, Лорънс Фишбърн, Даян Уийст, Анди Гарсия, Таиса Фармига, Лорън Дийн, Еухенио Кордеро и др. Сценарият на лентата е дело на Ник Шенк (“Гран Торино”).

Премиерата на “Трафикантът” у нас е на 1 февруари.