Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интервю на Анелия Перчева за в. "24 часа"

Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла

Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката

- Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те?

- Пловдив присъстваше само като територия, но не и като култура. Аз не излязох да гледам церемонията на живо. Бях възмутена, че при толкова големи творци, които имаме, целият спектакъл бе поверен на немци. Дори, за жалост, диджеят Шилер беше германец, като че ли ние нямаме добри дисководещи и великолепни режисьори.

Едва ли не

българите

са едни

некадърници

и затова местната власт в Пловдив повери всичко на чужденци, а ние да подскачаме отстрани като малоумници. Дори костюмите на кукерите не бяха автентични, а предозирани, дори смешни донякъде.

- Защо предпочетохте да гледате всичко това по телевизията?

- Не исках да наболявам душата си на булеварда. Нямах очаквания. Дори участието на децата в мероприятието не беше изпипано. Как е възможно да не вземеш мнението на своя град, да не го попиташ какво ще му е интересно? Събери екип, разговаряй с него, сподели какво искаш да правиш.

- И все пак нещо от спектакъла не ви ли хареса?

- Хареса ми самото светлинно шоу, то беше ефектно. Но не възприех Теодосий Спасов, който ми е личен приятел, да свири от кулата. Той е силно въздействащ в затворена зала. Нямаше го българина творец.

- Оправдани ли са разходите за този спектакъл? С цялата му организация - сцена, хонорари, логистика, осветление, охрана, хотели, платени публикации, кетъринг, сумата достига близо 3 млн. лева.

- Това е огромно разхищение. Кметът Иван Тотев да бъде любезен да върне на Пловдив част от парите.

- Беше ли показано цялото многообразие на Пловдив?

- На сцената видяхме

смесица от

различни

стилове,

без ясно

послание,

без култура, ако щете.

- Но кметът Иван Тотев отчете, че това е най-грандиозното събитие, каквото градът няма скоро да види. Така ли е?

- Не. Това беше срамът на Пловдив. Кое му е грандиозното?

- Във фейсбук споделихте, че ви боли заради отсъствието на пловдивските творци от програмата.

- Не само пловдивските липсваха, а и българските изобщо.

- Ако вие трябваше да организирате тази мащабна проява, на какво щяхте да акцентирате?

- Нямам намерение някой да ми поверява такова мероприятие, защото не се чувствам професионалист в изграждането на подобни прояви. Въпреки че 30 години съм била директор на профсъюзен дом и много отдавна съм започнала да ползвам естрада, да връзвам звук и текст. Сценарият на събитието от 12 януари беше претоварен,

текстът натежа

много. Хората

премръзнали, а

те им рецитират

- Какъв знак за вас беше отсъствието на премиера Бойко Борисов?

- Когато преди време турците правиха подобно събитие, бяха поканили и нашия президент. Беше цялото тяхно правителство там. А при нас дойдоха оплютият от Иван Тотев министър на културата Боил Банов и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Кметът видя Банов и като един хитрец каза: “Ето го приятеля на Пловдив”. А предишния ден го беше охулил, за да си оправдае собствените несполуки.

- Според вас реализира ли се мотото “Заедно”? Видяхте ли на кулата българи, арменци, цигани, турци, евреи - етносите, които открай време живеят в Пловдив?

- Това, което видях, бяха немците, които го правеха. И българите, които бяха едни сигурни клакьори. Друго нямаше.

- Някои от културните дейци смятат, че хората от фондация “Пловдив 2019” са останали безименни.

- Те много искаха да се изперчат като много знаещи, но уви. Младостта не им дава възможност да покажат умения. Мисля, че кметът трябва да се доверява на талантливи хора, но той не го прави. Тотев махна всички от фондация “Пловдив 2019”, които му наблюдаваха разходите, следяха работата му.

Тотев иска около

себе си послушни

хора. Затова

освободи сина ми

Манол Пейков. А с него напуснаха няколко безспорни специалисти в знак на несъгласие - д-р Мариана Чолакова, театроведката Пенка Калинкова, журналистката Милена Чакандракова и бизнесменът Любозар Фратев.

- Имате ли очаквания за успех на следващите събития от програмата на “Пловдив 2019”?

- Не. Очаквах на следващия ден след спектакъла да е пълно по улиците на Пловдив с гости. Нищо такова. При една Нощ на галериите, която прави Веселина Сариева, три дни гъмжи от народ. Не можеш да се разминеш. Идват от други градове да се радват на Пловдив. Сега е мъртвило.

- От общината твърдят, че очакват 2 млн. туристи тази година.

- Това няма да се случи. За какво да дойдат? Този, който вече е гледал откриващия спектакъл на кулата, сложена насред нищото в разкопания Пловдив, вече се е разочаровал и няма да иска да обикаля като гламав. Така си мисля поне. На самото откриване нямаше повече от 10 000 души, ако и кметът да се бие в гърдите, че били 50 хиляди. Къде ги видя? Пълна самонадеяност!