Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Либийският танкер "Бадр" е върнат тази сутрин в 6 часа на бургаското пристанище заради опасност от екокатастрофа, съобщи преди минути директорът на Морска администрация капитан Живко Петров. Той поясни, че корабът е бил с неизрядни документи, а когато на 21 декември е отплавал от Бургас е имал разрешение единствено за курс до турското пристанище Тузла, където да му бъде направен ремонт, тъй като повече от година е бил на бургаския порт. При такава ситуация преди да отплава за където и да е корабът трябва да бъде основно прегледан и ремонтиран, обясни капитан Петров. 

Той отхвърли тиражирани информации, че либийският танкер се е опитал да мине Босфора и уточни, че от две седмици корабът е стоял на 24 мили срещу Созопол, извън български териториални води, но в в отговорната икономическа зона. На извънреден брифинг в Трафик центъра на Морска гара директорът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков съобщи, че е приключила вътрешна проверка и тя е установила, че служители на гранична полиция не са употребявали сила при смяна на екипажа на кораба на 21 декември м.г. Както "24 часа" писа, либийският капитан на сменения екипаж твърдял, че срещу моряците била използвана сила и те са били заплашвани. 

"Няма такова нещо, лично и на място проверих какво се е случвало на 21 декември. Либийският капитан последен е напуснал кораба, дадена му е възможност да вземе всичко необходимо от касата на кораба", каза пред "24 часа" главен комисар Кичиков. 

В момента либийският танкер е на рейд в бургаското пристанище и не се знае колко време ще остане там.

Директорът на ГД Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков. СНИМКА: Тони Щилянова
Директорът на ГД Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков. СНИМКА: Тони Щилянова