Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на полския град Гданск Павел Адамович Снимки: Ройтерс
Кметът на полския град Гданск Павел Адамович Снимки: Ройтерс

Кметът на полския град Гданск Павел Адамович почина днес от раните си, след като снощи бе наръган с нож на сцената от 27-годишен нападател пред стотици хора по време на благотворителен концерт, съобщи преди малко полският здравен министър, цитиран от Ройтерс.

"Не можахме да спечелим битката за живота му", каза Лукаш Шумовски пред местни журналисти, цитиран от частната телевизия TVN.

53-годишният Адамович претърпя 5-часова операция в Университетската болница в Гданск след нападението, а тази сутрин от болницата съобщиха, че състоянието му е "много, много сериозно" и че той се нуждае от масивно кръвопреливане. Усилията на лекарите обаче не можаха да предотвратят трагичния изход.

Нападателят бързо бил задържан от охраната на събитието, а после отведен от силите на реда. Според говорител на полицията става въпрос за 27-годишен жител на града.

Видеозапис от атаката, публикуван в ЮТюб показва как мъжът се качва на сцената, напада кмета, а после грабва микрофона и извиква, че предишното центристко правителство на партия "Гражданска платформа" го е пратило в затвора, докато той бил невинен, и че е бил подлаган на мъчения. "Затова Адамович умира", заявява той.

"Гражданска платформа" подкрепила преизбирането на кмета на общинските избори през октомври миналата година.

Снимка от инцидента
Снимка от инцидента