Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тотко Колев пристига в съда с адвоката си. Снимка: Авторката
Тотко Колев пристига в съда с адвоката си. Снимка: Авторката

Името на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, продал скандалния либийски кораб "Бадр", изплувало в нашумялата преди години афера "Дюни гейт", свързана с незаконно строителство в Несебър, на парцел с подвижни пясъчни дюни.

От прокуратурата уточниха, че едва след гръмването на аферата през 2012 г. и започналите проверки, изскочила продажба в землището на Емона от 2008 г., осъществена от бургаския съдебен изпълнител. Точно за тази продажба Колев е подсъдим, а днес в Бургаския окръжен съд мина разпоредителното заседание по делото.

Според обвинителния акт превишавайки правомощията си съдебният изпълнител е ощетил община Несебър с над половин милион лева.

"Частният съдебен изпълнител е нарушил своите задължения. Делото влиза едва сега в съда поради големия обем материали, различни свидетели, трудното събиране на доказателства", коментираха от прокуратурата.

"Убедена съм, че делото ще завърши с оправдателна присъда за клиента ми. Други са виновните лица в този случай, за тях има данни за извършени престъпления, но прокуратурата не ги е разследвала", каза пред "24 часа" адвокат Димитринка Радева, която представлява Тотко Колев.

Частният съдебен изпълнител се разследва за продажба на апетитен парцел на Емона, собственост на община Несебър. Според обвинителния акт Колев в качеството си на длъжностно лице, с цел да набави имотна облага за взискателя И. И., нарушил служебните си задължения. Той издал постановление от 14 май, 2008 г. за възлагане на недвижим имот на взискателя, без да изпрати писмо до Служба по вписванията в Несебър с искане за налагане на възбрана върху имота. На 12 февруари извършил опис на имота без да има наложена възбрана към момента, както и без да е извършил проверка за собствеността.

В постановлението за възлагане от 14 май 2008 г. Колев вписал имота - собственост на Община Несебър, като собственост на длъжника Б. Б. Според прокуратурата обаче длъжникът не е бил реален собственик, а от сделката са нанесени имуществени вреди за 584 955 лв.

Самият Колев отказа да коментира обвинението, тъй като съдебното следствие едва сега започва. Ето какво каза той обаче за аферата с либийския танкер: "Не намирам скандал в едни гражданско-правни отношения, които се решават в съда. Не се налага частен съдебен изпълнител да присъства по време на предаването на кораба. Заминах извън страната на 20 декември, м.г., защото имах организирана от лятото коледна почивка. Отсъствието ми е съвсем случайно".