Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разораните пясъчни дюни. Снимки:фейсбук/Васил Гюров
Разораните пясъчни дюни. Снимки:фейсбук/Васил Гюров

РИОСВ Бургас е направила проверка по-рано днес на плажната ивица в къмпинг "Смокиня" след сигнал в социалните мрежи, че са разорани пясъчни дюни, защитени от закона. Пръв сигналът пусна музикантът Васил Гюров на страницата си във фейсбук. "Така изглеждат днес, защитените дюни на к-г Смокиня! Много удобно - през януари.

Единствения коментар: ИЗМЕТ !!!", написа музикантът.

„Ние получихме сигнал от медиите и веднага направихме проверка. Гледката беше ужасяваща. Разровена е около 300 кв.м. площ, ясно личи, че е използвана техника, изкопано е надълбоко“, каза пред 24 часа шефката на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова. Екоинспекторите огледали мястото в събота по обед, но от извършителя нямало и следа. Копано е на един от най-красивите плажове по Южното Черономорие, точно срещу коплекса „Грийн Лайф“.

„Би било добре освен в социалните мрежи хората да подават сигнали и до институциите. Може би, ако бяхме информирани по-навреме, щяхме да стигнем до конкретния виновник. Мястото попада в защитената територия „Пясъчни дюни Каваци“, каза още Тонка Атанасова.

В понеделник ще бъде извършена нова проверка, ще бъдат потърсени и наемателите на ивицата. Ако се окаже, че разораните пясъчни дюни са в тяхна територия и не се открие конкретен извършител, то санкционирани ще бъдат плажните наематели, обясниха от РИОСВ Бургас.