Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата разследва Колев за превишаване на правата при смяната на екипажа, ще се търсят и други виновни длъжностни лица

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев от Бургас е избягал от България на 20 декември, научи “24 часа” от източник в МВР.

Това се случва ден преди скандалната смяна на екипажа на либийския танкер “Бадр” и предаването му на новия собственик - фирмата “Булгаргеомин”. Тотко Колев е човекът, благодарение на когото става превземането на танкера. Скандалната история беше разказана в “24 часа”, след като България беше въвлечена в международен скандал с предупреждението на Либия, че ще арестува всеки кораб с български флаг, който плава в нейни териториални води. 

Тотко Колев
Тотко Колев

В петък окръжната прокуратура в Бургас обяви, че срещу Тотко Колев се води разследване

заради

превишаване на

правата му

при въвод във владение на “Булгаргеомин” на борда на “Бадр”. Частният съдебен изпълнител Тотко Колев се оказа подсъдим и по друго дело, чието първо заседание е насрочено за 14 януари в Бургаския окръжен съд. (Виж карето).

Опитите на наш екип да се свърже със съдебния изпълнител останаха неуспешни, а секретарка информираше, че юристът не е в кантората. Все още не е ясно дали Тотко Колев е обявен за издирване. От прокуратурата отказаха официална информация за изчезването му.

Новото разследване срещу ЧСИ-то за продажбата на либийския танкер е започнало в петък. До 5 г. затвор е наказанието, което предвижда законът за това престъпление - не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, за да набави имотна облага за другиго със смяната на собствеността на танкера. 

Либийският танкер “Бадр”
Либийският танкер “Бадр”

“Ако се съберат достатъчно доказателства за вината на Колев, той ще бъде обвинен”, съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. И допълни, че разследването ще продължи и за други длъжностни лица, които имат отношение по случая. Такива например са Гранична полиция и “Морската администрация”, които са участвали в смяната на екипажите. Разследването ще води следовател.

“На 21 декември районната прокуратура е сигнализирана от адвокати на търговското дружество, собственост на либийската страна. В него е било посочено, че е сменен екипажът на кораба, променен е статутът му, а после флагът и името. Това е наложило незабавна намеса на прокуратурата, която е постановила извършването на проверка. По-късно преписката е изпратена в Окръжна прокуратура за преценка има ли данни за извършено престъпление. Според нас има такива данни”, каза окръжният прокурор Георги Чинев. Той не отговори на въпрос на “24 часа”

дали в този

сигнал пише за

насилие върху

стария екипаж

Прокурор ГЕОРГИ ЧИНЕВ
Прокурор ГЕОРГИ ЧИНЕВ
от длъжностни лица, но каза, че ще бъдат проверени всички. Ще бъде изготвена и европейска заповед за разследване. Такава е изготвена и по друго дело от юли 2018 г., свързано със собствеността на либийския танкер, разкриха от прокуратурата. Поискана е правна помощ, за да се изясни законността на корабната ипотека. Заради твърденията на либийската страна, че договорът за морска ипотека в частта на нотариалната заверка е неистински, ще се извърши разследване в Гърция.

Сагата с либийския танкер “Бадр” продължава от ноември 2017 г. От няколко месеца корабът е арестуван на бургаското пристанище. На 21 декември представители на новите собственици, придружени от гранични полицаи и служители на “Морска администрация”, се качват на борда. Извършена е смяна на стария екипаж. От борда са изхвърлени либийският капитан и 20 индийци, а новите са украински моряци. Индийците са репатрирани до летище Варна и са заминали за Истанбул. От Гранична полиция и “Морска администрация” отричат да е имало насилие при извеждането на екипажа.

Първото разследване в Бургас, което е отпреди 20 дни, е за изпълнително производство в Бургаския районен съд. То е по искане на българското дружество “Булгаргеомин”, което претендира за обезпечаване на дълг от 9 250 362 американски долара. От дружеството твърдят, че длъжник е търговско дружество, собственост на либийската държава. Според взискателя този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд - танкера “Бадр”. Искането е дългът да бъде реализиран с промяна на собствеността върху кораба. На 6 февруари 2018 г. обаче районният съд спира изпълнителното производство, за което частният съдебен изпълнител Колев е бил информиран.

“Определението за спиране, макар и невлязло в сила, подлежи на незабавно изпълнение. Въпреки това частният съдебен изълнител е описал кораба, насрочил е публична продан и е издал постановление за възлагане с дата 30 август 2018 г. ”, коментират от прокуратурата. Според държавното обвинение по този начин частният съдебен изпълнител е превишил правата си с цел да набави за другиго имотна облага.

“При спряно изпълнително производство е недопустимо да се извършват каквито и да било принудителни действия. Нашата оценка е, че действията на съдебния изпълнител са незаконосъобразни”, обобщава прокурор Георги Чинев.

Танкерът “Бадр” не е единственият кораб, който Тотко Колев е запорирал и продавал. През 2013 г. той изнесе на търг и украинския “Анна” заради дълг към “Бургаски корабостроителници”. Цената беше половин милион лева. Причината за описа беше, че танкерът е бил ремонтиран в предприятието, но собственикът му не се е издължил.

Съдят го за продажба на имот за половин милион лева в село Емона

Тотко Колев вече е подсъдим за престъпление по служба, съобщават от прокуратурата. То е осъществено при продажба на атрактивен имот в несебърското село Емона. Делото е насрочено за 14 януари в Бургаския окръжен съд, установи проверка на “24 часа”. Според обвинителния акт в качеството си на длъжностно лице, с цел да набави имотна облага за взискателя И. И., подсъдимият Колев нарушил служебните си задължения. Той издал постановление от 14 май 2008 г. за възлагане на недвижим имот на взискателя, без да изпрати писмо до Службата по вписванията в Несебър с искане за налагане на възбрана върху имота.

На 12 февруари извършил опис на имота, без да има наложена възбрана към момента, както и без да е извършил проверка за собствеността.

В постановлението за възлагане от 14 май 2008 г. Колев вписал имота - собственост на Община Несебър, като собственост на длъжника Б. Б. От това според прокуратурата са нанесени имуществени вреди за 584 955 лв. Толкова е била пазарната стойност на въпросния имот.

Вижте тук постановлението от 30.08.2018 г.