Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Таксиметров шофьор от Ловеч е задържан като "муле" при телефонни измами, съобщи на пресконференция директорът на областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Младен Маринов, предаде БТА.

Четиридесет и девет годишният мъж е криминално проявен, участвал е в шест телефонни измами на територията на Ловеч и Троян, при които потърпевшите са дали общо 40 хиляди лева. Заловен е на 9 януари след получен сигнал от служители на ОД на МВР - Ловеч, в момент на взимане на пари от възрастна жена. Районният съд днес му наложи постоянна мярка "задържане под стража", съобщиха от прокуратурата в Ловеч.

Маринов посочи, че е задържан, след като е взел пари от възрастна жена от село Стефаново, станала обект на телефонна измама. Жената в рамките на деня е дала личните си спестявания - 2660 лева. Впоследствие, под въздействието на същите измамници и чрез отправени към нея заплахи, е транспортирана с такси до адрес в село Врабево, откъдето взела спестяванията на друга възрастна жена - 6870 лева, за да ги предаде и тях.

По случая е образувано досъдебно производство.

Маринов заяви, че такситата се наемат от измамниците и се изпращат на адресите. Информацията за таксиметровите шофьори се взима от интернет.

След претърсване на жилището, обитавано от задържания, са установени и иззети още две хиляди лева, златни монети, както и незаконно притежавано огнестрелно оръжие - пушка и боеприпаси, за което е образувано друго досъдебно производство.

По думите на старши комисар Маринов, известно е, че задържаното "муле" се занимава с тази дейност от няколко месеца, често е пътувал с личния си автомобил до Румъния и обратно. Органите на реда са го наблюдавали от известно време.

Директорът на ОД на МВР - Ловеч, добави, че през 2018 г. са регистрирани 31 телефонни измами в областта, като 21 от тях са станали на територията на община Ловеч. Разкрити са 16, установени и задържани са т. нар. мулета. Една измама е била предотвратена. Потърпевшите са на възраст между 55 и 85 години. Обикновено дават на телефонните измамници пари и ценности, най-вече златни накити.

Най-честите схеми са обаждане от "близък" или "роднина", който иска от потърпевшия пари за купуването на дефицитна стока или изпращане на колет с пари, за което трябва да се заплати. Най-актуалната схема е с указване на съдействие на полицията, както и искане на пари за пострадал близък, каза старши инспектор Георги Пейков от "Криминална полиция". Той добави, че след взимане на парите, те се транспортират до определено място, най-вече до Русе или до Румъния.