Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Те са силни персонажи, но с крехки души

- Д-р Канчелов, каква е причината толкова млади актьори да си отиват след изгубена битка с алкохола? По-предразположени ли са творците от обикновените хора?

- Подвеждащо се създава подобно впечатление, защото много от ярките фигури в киното, театъра, музиката и изкуството, когато преживеят някаква лична драма или се случи нещо в личния им живот, веднага привличат повече внимание. В това отношение примерите са много. От друга страна се забелязва и

един много тъжен феномен.

През последните няколко години си отидоха големи имена в поп музиката - Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, Ейми Уайнхаус, и то след фатални инциденти с предозиране с психоактивни субстанции, най-често смесени с алкохол. Затова представата ни за трагичните следствия от алкохола и наркотиците в човешки план трябва да е по-широка. Да не забравяме обаче, че актьорската професия е и сред най-колоритните, най-дълбоките като преживявания, най-горещите и емоционалните, с цялата съпътстваща

горчива цена на славата

Актьорите, които изпъкват, обикновено са отличаващи се характери и ярки личности. На тях е присъща жаждата към света, те опознават вкуса на живота от всичките му страни и го преживяват с няколко октави екстремност по-силно от другите.

Много от тях са бохеми, хора на живота, с много контакти, с интересно и колоритно обкръжение. Бохемският начин на живот е много близък до тяхното амплоа. Обикновено те са душата на компанията, те са интересните хора, с интересните мисли, което е свързано с риториката, с обсъжданията, най-често на маса, с чашка.

Има и друг план – за много актьори животът е страстта на сцената, блясъкът на прожекторите, аплодисментите, съпреживяванията, досегът с публиката, стихията на представлението. Характерно е, че неизменно си задават въпроси от типа - как изиграх това, бях ли харесан, можеше ли да е по-добре, по-различно? Всичко това е свързано и с изострената им чувствителност, с креативността им, с неуморното творческо търсене, със сценичната треска.

- И я преодоляват с алкохол?

- Знаем, че дори големи певци и актьори не могат да излязат на сцената без глътка уиски. Всички тези пъстри елементи придават друг колорит на живеене на тези хора, които често са на чашка с приятели, а около чашката се споделят и креативността, идеите, дискусиите, блясъкът на изявата. В случая не говорим за алкохолизъм, а за друг градус на живеене. Това са хора с по-горещ темперамент,

по-социални, по-експресивни

Оттук нататък идват и рисковете. Ако употребата стане регулярна, след 10-15 или повече години при някои, които са по-податливи, това неотменно ще доведе до медицински и психологически проблеми. В някои случаи по-бързо, при други по-бавно.

- Трудните моменти в живота как им влияят?

- Всяка ярка личност, всеки творец или човек, отдаден на гениалността, има своите творчески и лични възходи и падения, и обичайно преживява неудачите и трудните периоди по-силно, по-емоционално, по-тежко.

Как големите актьори преживяват провалите, четете в хартиеното издание.