Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Актьорът е в ролята на най-могъщия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни в лентата “Вице”

l Холивудската звезда спасява живота на режисьора, който получава сърдечен удар след края на снимките

“Аз имам различно разбиране с президента.”

Предупреждава 46-ият по ред, но най-могъщ и влиятелен вицепрезидент в историята на САЩ при стъпването си в длъжност на 20 януари 2001 г. Дик Чейни е сивият кардинал, който буквално задава тона в Белия дом по времето и на двата мандата на Джордж У. Буш младши, а още преди това има ключови позиции в администрацията на още трима държавни глави.

Със своя солиден опит в политиката той разбива на пух и прах ограниченията в правомощията на поста си, като си издейства изключителна власт и водещ глас във всяка област на управлението. И поддръжниците, и враговете му знаят - Чейни е ловък и опасен политик. Самият той пък се определя за Дарт Вейдър на администрацията на Буш в своята автобиография “По мое време”. През 2009 г. сдава поста с рейтинг на одобрение от 13%.

Именно образът на това политическо страшилище като нищо ще осигури статуетка “Оскар” на холивудския титан Крисчън Бейл. Отдавна е ясно, че няма достатъчно висока топка за актьора, който скача в ролите си със смайваща отдаденост. Играта му в главната роля в политическата биографична комедия “Вице” е само поредното доказателство за хамелеонския му талант.

Шансовете му за статуетката са големи, особено след като спечели и “Златен глобус” за изпълнението си. В своята реч при взимането на наградата актьорът благодари на Сатаната, че го е вдъхновил как да пресъздаде най-достоверно Чейни.

Неговият приз остава и единствен за продукцията, която имаше цели шест номинации.

Лентата е режисирана от Адам Маккий, който е отговорен също така за сценария - и как не, след като миналата година грабна “Оскар” за “Големият залог” именно в категорията адаптиран сценарий. Филмът, посветен на живота на Чейни, е продуциран от Брад Пит.

Бейл качва почти 20 килограма за ролята и самият признава, че се подготвял с много задълбочени проучвания като никога досега. Тъй като режисьорът харесва импровизацията, актьорът трябвало да усвои не само езика на Чейни, но и да е нясно с всички политики, които той защитава, и институциите, които му служат.

“Това, което Крисчън наистина умее да прави с играта си, е психологически да разбива образите на съставните им части, след което да ги съединява обратно - обяснява Макий.- Никога не съм виждал някой да работи толкова усърдно върху това и колкото и да е трудно за самия него, наистина е невероятно да се наблюдава отстрани. Затова още докато размишлявах върху направата на филма, знаех, че Крисчън е най-вълнуващият човек, който може да изиграе Чейни.”

Освен всичко режисьорът отдава и друга огромна заслуга на Бейл, а именно че заради своята отдаденост на ролята всъщност дори спасява живота му. Макий разказва, че по време на работата по филма е пушел доста и е качил малко килограми. Докторът го предупредил да се вземе в ръце, а той се молел да не получи сърдечен удар, докато действа по лентата. За съжаление след края на снимките това се случва.

По време на тренировка във фитнеса на режисьора му се гади, а коремът го заболява. Тогава си спомня как с Бейл обсъждали как актьорът трябва да изиграе няколко сърдечни удара пред камерата Естествено, той бил изучил подробно симптомите на здравословния проблем.

“Крисчън ме попита: “Как искаш да го изиграя?” и аз му отвърнах: “Какво имаш предвид? Това е удар, ръцете те болят, нали?!” Не - ми обясни той - гади ти се и те боли коремът.”

Така във фитнеса Макий веднага разбира какво се случва с него и веднага отива в болница, преди положението да се влоши фатално. След няколко дни се обажда на Бейл и му разказва всичко.

“Казах му - или ти, или Дик Чейни току-що спасихте живота ми.”

“Вице” разказва епичната история за възхода на сина на обикновен служител по съхранението на почвата към Министерството на земеделието и софтбол звезда от 30-те в най-властния и могъщ човек на света. И превръщането му в политика, преобразил страната си и света по начин, който все още се чувства и днес.

Пред камерата редом до Бейл се изявява и носителят на “Оскар” Сам Рокуел (“Три билборда извън града”) в ролята на президента Джордж Буш - младши, а Стив Карел играе министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.

Сам Рокуел като Джордж Буш-младши
Сам Рокуел като Джордж Буш-младши

Участват още Бил Пулман (“Денят на независимостта: Нова заплаха”) като 41-вия вицепрезидент Нелсън Рокфелер, Ейми Адамс (“Първи контакт”) в ролята на съпругата на Чейни - Лин, Тайлър Пери (“Не казвай сбогом”) като Колин Пауъл, както и Джеси Племънс (“Черна служба”), Еди Марсан (Deadpool 2), Алисън Пийл и други.