Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Радин Цонев, гастроентеролог в "Токуда"
Д-р Радин Цонев, гастроентеролог в "Токуда"

l С нея човек има право само на един жълт картон, при следващия е аут

l Допустимата доза на ден: 25 мл концентрат, чаша бяло или червено вино или 330 мл бира

Ако пиете над 500-600 грама твърд алкохол, рискувате тежка чернодробна недостатъчност, съобщи пред "168 часа" гастроентерологът в болница "Токуда" д-р Радин Цонев.

"В рамките на запой, при изпиване на голямо количество концентрат, наистина е възможно да възникне остра чернодробна недостатъчност с интоксикация, дори без човекът да има заболяване - разказва лекарят. - Най-яркият белег е, че

той пожълтява и в над 90% от случаите до 2-3 месеца умира

По принцип в такава ситуация пациентът се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб, която обаче няма как практически да се реализира за 20-30 дни и при липса на система за поддръжка на органа с определени апарати, с които се прави диализа, краят е фатален."

По думите му обаче това е едно от най-тежките увреждания на пречиствателната станция на организма.

"Черният дроб е един - коментира д-р Цонев. - Той е лабораторията, през която всички токсични продукти трябва да бъдат преработени чрез ензимните системи на органа. При хората съществуват още няколко типа увреждания. На първо място е токсичният хепатит, който често пъти е обратим. Тоест човек се разболява, но след спирането на приетите токсини, в повечето случаи алкохол, медикаменти, анаболни хормони, несертифицирани хранителни добавки, настъпва подобрение и нещата си идват на мястото."

На второ място се нарежда битовият алкохолизъм

"Бавното и хронично пиене в продължение на 10-15 години дори и на малки количества алкохол като 100 грама дневно довежда до цироза - разказва гастроентерологът. - Обичайната продължителност на живота при пациенти с тази болест е около 5-10 години с чести хоспитализации и съответният фатален изход. При някои хора с цироза настъпва т.нар. остра върху хронична чернодробна недостатъчност, най-често също след запой и отново това е свързано с фатален изход."

Всъщност, когато заболяването е в напреднал стадий,

тя започва да влияе и на другите органи и системи

"Засягат се бял дроб, сърце с наличие на хепаторенален синдром, при който отказват бъбреците и съответно се налага преминаване на диализа - обяснява д-р Цонев. - На практика се води борба за няколко органа. Понякога настъпва и полиорганна недостатъчност. В някои случаи има и пациенти, прекарали различни форми на хепатит на младини. При тях, когато се появи като фактор и алкохолът, нещата мултиплицират и се развиват още по-бързо."

По думите му обаче има и обратен механизъм.

"Ако цирозата е хваната в начален стадий и още не са се оформили усложненията, пациентът може да се възстанови - категоричен е гастроентерологът. - Научно доказано е. И е както във футбола - имаш право само на един жълт картон, вторият винаги е червен и си аут. Той трябва да спре да пие завинаги. След 10 години няма изобщо да се познае, че е страдал от тази болест. Но ако този човек продължи да употребява алкохол, в повечето случаи, защото е срещнал някой приятел след 2-3 години, който му е казал, че изглежда добре и не трябва да слуша лекарите и пак влезе в кръчмата, му трябват точно 2-3 питиета и е готов. Всичко започва отначало, даже е по-зле. Нещата отиват в следващия стадий на цироза, където

никой не може да му помогне

И да спре алкохола, болестта вече е доста напреднала."

По думите му, за да не се стига до това заболяване, хората трябва да спазват хигиена на пиене.

"Ясно е дефинирано, че безопасната консумация на алкохол е 25 мл концентрат - това е едно шотче, или чаша бяло или червено вино или 330 мл бира - разказва д-р Цонев. - Това е дневната норма, която може да бъде поета от човек, така че да не се стига до крайности. И за да не си помислите, че съм някой нравоучителен доктор, ще ви призная, че аз също пия, но в достатъчно малки количества, повече вино, по-рядко концентрат, имам хигиена на пиене, която ми помага в подходяща обстановка да се чуствам добре, така че: Наздраве и не прекалявайте."